Публикация

В кои случаи не трябва да се прилага COVID ваксина?

В кои случаи не трябва да се прилага COVID ваксина?

Ваксините създават изкуствен имунитет. Той е еднакъв с този, който се създава след преболедуване от естествената инфекция. Не знаем колко ще продължи имунният отговор след ваксиниране.


Това поясни клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб, пред БНР.


По думите ѝ

 

трябва да се преценява индивидуално дали хората, прекарали инфекция, да се ваксинират


Не съветваме ваксиниране на преболедувалите преди третия месец след излекуването им от коронавирус“, отбеляза проф. Мурджева.


По думите й страничните реакции могат да бъдат локални и системни.


„Към локалните се отнасят болката около мястото на инжекцията, дискомфорт, зачервяване, леко подуване. Системните са свързани с умора, отпадналост, повишена температура. Най-сериозните усложнения, описани до момента, са свързани с появата на анафилактичен шок. Затова препоръките са ваксинираният да остане 15-20 минути на мястото, където е направено ваксинирането, за да се реагира, ако се наложи. Що се отнася до леталния край, липсват ясни доказателства дали ваксинирането е допринесло за смъртния изход, или той е причинен от някакво заболяване. Двете ваксини у нас - на „Пфайзер“ и на „Модерна“, са получени по изключително пречистена технология. Евентуална алергична реакция може да бъде предизвикана от добавките към ваксините“, коментира имунологът.


Има пояснения

 

при кои случаи не трябва да се прилага ваксината

 

- при остър период на инфекция, при хора с тежки заболявания или с имунни дефицити, при някои онкоболни пациенти.

 

https://www.credoweb.bg/lesson/125882/rolyata-na-spetsialista-v-pridarzhaneto-kam-terapiya-s-beta-bloker-myastoto-na-konkorr-video-prezentatsiya/lesson
За подробности - кликнете върху снимката!

 


„Липсват завършени проучвания от независими източници за някои заболявания. Не се съобщава дали са ваксинирани и проучени болни с автоимунни заболявания, бременни жени... Не са провеждани проучвания за взаимодействие на ваксините с други лекарства. Съобщава се, че трябва да се прилагат внимателно при лица с антикоагулантна терапия“, изтъкна проф. Мурджева.


Тя уточни, че ще има малка група ваксинирани, които е възможно да са заразени с Covid-19 и да развият заболяването до две седмици след поставянето на ваксината, „но това е така, защото организмът им няма да има все още създаден имунен отговор“.

Коментари

Пациент на 22 год. с MS на терапия с Copaxon ,може ли да бъде ваксиниран ?

Здравейте! От каква възраст е препоръчително децата да се ваксинират. Родители на 15г дете желаят да го запишат за поставяне на ваксина. Смятате ли , че възрастта е уместна при липса на други противопоказания?

Здравейте тъй като наскоро разбрах че имам непоносимост към глутен не съм си пускала тест за хранителна алергия мога ли да се ваксинирам