Публикация

Хирурзи от четири специалности оперират с най-новото поколение на робота Да Винчи в Болница Токуда

Хирурзи от четири специалности оперират с най-новото поколение на робота Да Винчи в Болница Токуда

Лечебното заведение се обособява като референтен център за роботизирана хирургия в страната и региона

 

Уролози, гинеколози, гръдни и коремни хирурзи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда актуализираха технологичния си арсенал с най-новата роботизирана хирургична платформа - четвърто поколение Da Vinci Xi. Тя замести предишния представител на робота, който даде началото на робот-асистираната хирургия в болницата през 2017 г.

Болница Токуда е единственото лечебно заведение в страната, в което се извършват роботизирани операции в четири различни специалности. Опитът, който натрупаха през последните години сертифицираните специалисти и прогресивната инвестиция в най-актуалната хирургична технология в света, превръщат лечебното заведение в технологичен лидер и референтен център за най-иновативната хирургия в страната. 

 

Предимствата на новия робот Да Винчи добавят бързина на действията за хирурга и подобрен достъп до оперативното поле с помощта на усъвършенствани инструменти с увеличен обсег на работа и подобрена визуализация. Той предоставя на специалистите повече възможности за минимално инвазивни действия, още по-малка хирургична травма и разширяване на приложението на роботизираната хирургия в повече случаи.

 

Едно от интересните подобрения е автоматична конфигурация на роботизираните ръце според конкретната област от тялото, която е обект на хирургия. Геометрично зададеният режим на работа и оптимизираните движения на инструментите спестяват време от процедурата, съответно и от времето, което пациентът прекарва под анестезия. Новият модел има и подобрено визуализиране на кръвоносните съдове и микросъдовете в тъканите и органите, което допълнително помага за ограничаване на кръвозагубата и хирургичната травма.

 

Робот-асистираната хирургия създава особено значима разлика при онкологичните операции, където прецизността и бързото възстановяване са много важни. В много случаи значително се подобряват перспективите и качеството на живота на пациента, например при органосъхраняваща хирургия.

 

Въпреки, че пандемичната ситуация през изминалата година наложи предимно съсредоточаване върху COVID-19 и по един или друг начин ограничаване в развитието на останалите направления на медицината и свиване на разходите, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда продължава да бъде в полза на всички свои пациенти с технологични подобрения и ефективни съвременни решения за тях. С подновяването на робота Да Винчи с неговата най-нова версия възможностите за пациента и качеството на хирургията са изравнени със световния стандарт на напредналата медицина в тази област.

Коментари