Публикация

Алфа-липоевата киселина и връзката й с диабетната полиневропатия

Алфа-липоевата киселина и връзката й с диабетната полиневропатия

Диабетната полиневропатия е състояние, което може да бъде овладяно с помощта на добър контрол на кръвната захар. Това обаче съвсем не е достатъчно. На помощ тук идва алфа-липоевата киселина. Тя е вещество, което се произвежда в организма и е жизнено-важно. То предпазва клетъчната мембрана от вредното въздействие на свободните радикали и подпомага превръщането на въглехидратите в енергия. Установено е, че алфа-липоевата киселина повишава повишава активността на антиоксидантните ензими в периферните нерви. Чрез намаляване на окислителния стрес, тя нормализира нарушения кръвен ток към ендоневралните капиляри и намалената скорост на нервна проводимост, характерни за заболяването.

Това е изключително важно, тъй като

 

диабетната полиневропатия  възниква, след като фините нерви са били изложени продължително на високи нива на кръвната захар

 

Така се стига до увреждане на периферните нерви, които отиват в ръцете, дланите, краката и стъпалата. В резултат се наблюдават оплаквания, като:

 

  • болка;
  • схващане;
  • мравучкане,
  • парестезии – изтръпване;
  • дизестезии – парене и сърбеж;

 

в различни части на долните крайници. Стига се до лошо снабдяване с кръв и кислород на нервната система.

 

диабетна полиневропатия

 

Изследвания показват, че изгарянето на глюкозата е една от индикациите за използване на алфа-липоева киселина при диабет тип 2 и неговите усложнения. Така тя е единственото патогенетично средство за лечение на диабетна полиневропатия.

 

В организма алфа-липоевата киселина се намира в различни органи, като черния дроб, бъбреците и сърцето. Човешкото тяло може да я произвежда, но в незначителни количества. Ето защо е необходимо тя да се приема допълнително от хората, страдащи от диабетна полиневропатия. В редица проучвания е доказано, че алфа-липоевата киселина забавя или обръща периферната диабетна невропатия чрез своите антиоксидантни свойства. Лечението с алфа-липоева киселина увеличава намаления глутатион, важен антиоксидант в организма. В клинични проучвания е доказано, че 600 mg от нея подобряват невропатичния дефицит.

 

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836194/)

 

Еднокринологът д-р Веселин Демирчев препоръчва Alfalipomax (Алфалипомакс). Това е

 

хранителна добавка, която съдържа алфа-липоева киселина,

 

като основна активна съставка от 300 мг, а също така витамините В1, В6, В12 и фолиева киселина.

 

Витамините В са важни за добрия контрол на диабетната полиневропатия, тъй като при такива болни има характерен недостиг на тази група. Доказано е, че техните нива намаляват с три четвърти, като това се обяснява с бъбречните проблеми, характерни за диабета.

 

Недостигът на витамин В предизвиква:

 

  • влошаване на апетита,
  • лесна умора,
  • мускулни болки,
  • парализа на ръка или крак,
  • трудности при ходене,
  • сърдечна недостатъчност.

 

Особено полезен е витамин В6, който се намесва в токсичните реакции при гликирането и предпазва важни макромолекули, като протеини и ДНК.

 

Витамин В1 допринася за нормалната функция на имунната и нервната система, на хормоналната дейност, както и на добрия метаболизъм на протеините и гликогена.

Витамин пък В12 е необходим за правилното образуване на червените кръвни клетки, неврологичната функция и ДНК синтеза. Добре е да бъде взиман от диабетно болните, тъй като някои от лекарствата, които те приемат, могат да предизвикат недостига му или да влошат обработката му от организма.

 

Фолиевата киселина също има доказан ефект по отношение подпомагане лечението на диабетната полиневропатия и съпътстващата симптоматика.

Коментари