Публикация

Всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия щам

Всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия щам

Кабинетът обмисля разхлабване на част от противоепидемичните мерки


Почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия щам, който е много по-заразен.


Това докладва председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов.

 

„Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна проф. Мутафчийски.


На срещата беше обсъдено и разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси.


Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък

 

но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.


Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г.

 

от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас


„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работната среща, в която взеха участие членове на правителството и представители на НОЩ.


По думите му разхлабването на

 

мерките за фитнесите и спорта

 

трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.


Министър-председателят акцентира също и върху определянето на възможността

 

ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 часа вечерта


„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе Бойко Борисов.


Министър-председателят добави, че настоящите мерки са доказали, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве.

Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта, подчерта премиерът пред министрите и представителите на оперативния щаб.


„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме

 

леко покачване на процента на новозаболели

 

с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на работното съвещание.


Той изтъкна, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях, като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.


„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър.


Проф. Ангелов добави, че

 

сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите

Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини, допълни здравният министър.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае.


„В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още той.

 

Коментари