Публикация

Как витамините В забавят развитието на диабета

Как витамините В забавят развитието на диабета

Думата „диабет“ е с гръцки произход и означава „преминавам“. Асоциира се със затрудненото преминаване на глюкозата от кръвта към клетките. Това се осъществява посредством инсулина, който се произвежда в панкреаса. Инсулинът е транспортен хормон, доставящ на клетката глюкоза, мастни киселини и други съставки. Ако този процес се наруши, глюкозата се трупа в кръвта и се появяват ред обменни нарушения, увреждащи органите.

 

За да поддържат оптимални нива на кръвната захар и да подкрепят нейния метаболизъм, пациентите с диабет трябва да приемат определени витамини и минерали. С тяхна помощ те могат да забавят развитието на болестта. Дневната доза, която взема участие в обмяната на захарите и по-специално в превръщането на захарите в енергия, за да се поддържат здрави нервите и кръвоносните съдове, трябва да е достатъчна. Ако за здравите хора е достатъчно да се хранят разнообразно и балансирано, проблемната кръвна захар изисква по-специален подход.

 

Освен това пресните зеленчуци, риба и червено месо в диетата може да не са достатъчни. Дефицитът може да се компенсира с хранителни добавки. Кои са най-подходящите се определя след консултация с лекар.

Едно от най-разпознаваемите утвърдени средства е

 

Алфалипоевата киселина

 

Тя е ценен антиоксидант, който се произвежда в черния ни дроб. Съдържа се също в храни като спанак и броколи.

Проучвания показват, че подобрява чувствителността към инсулин и способността на клетките да оползотворяват захарта в кръвта. Някои проучвания допускат, че тя намалява инсулиновата резистентност. Също така тя свежда до минимум окислителните щети, които могат да бъдат причинени от висока кръвна захар, а това е важно, периферната нервна система да остане здрава.

В добрите хранителни добавки за диабетици и хора с предиабет алфалипоевата киселина е съчетана с

 

Витамин B1

 

Той е известен още като тиамин и е важен за протичането на редица метаболитни процеси – има ключова функция за разграждането на глюкозата, която осигурява енергия за тялото. Взема участие в метаболизирането и на белтъците, както и в синтезата на ДНК и РНК.

За това неадекватното количество на тиамин е причина за нарушения въглехидратен метаболизъм.

 

Попаднал в тялото витамин B1 се преобразува на бенфотиамин и така намалява значително болката, причинена от диабетна полиневропатия.

Дрождите и черният дроб са най-пълноценните източници на В1. Съдържа се още в свинското месо, пълнозърнестите култури, пшеничния зародиш, боба, аспержите, картофите, гъбите, спанака, риба тон, зеления грах, слънчогледа, доматите, брюкселското зеле, патладжана и др.

Другите важни витамини за профилактика на усложненията от захарната болест са

 

Витамини B6 И B12

 

Витамин B6 е известен още и като пиридоксин. Той е важен за метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и създаването на червени кръвни клетки (еритроцити) и невротрансмитери. Тъй като човешкото тяло не е в състояние да синтезира нужните количества, повечето здрави хора си набавят витамина чрез балансирана диета с храни като птичи меса, нахут, риба тон, сьомга, картофи и банани или с хранителни добавки.

 

Витамин B12 (кобаламин) присъства в храни от животински произход. Той е единственият, който съдържа в ядрото си метален атом - кобалт и затова се нарича Кобаламин. Необходим е при правилното формиране на червените кръвни клетки, неврологичните функции и синтеза на ДНК.

 

На пациенти с диабет се препоръчват витамин В6 и витамин В12, защото имат полезен ефект срещу диабетна невропатия и подобряват глюкозния толеранс. Невропатията е тежко увреждане на нервната система, причинено от високи нива на кръвната захар. Най-често са засегнати нервите на долните крайници. Това състояние се причинява от хронично завишените нива на кръвна захар за дълъг период от време. Проучванията показват, че около 44% от по-възрастните диабетици страдат от нея.

За да бъде ефективна комбинацията в хранителните добавки към нея трябва да се добави и

 

Фолиева киселина

 

Тя заедно с  витамините В6 и В12  взема активно участие в метаболитния процес. Допринася за нормалния синтез на аминокиселини, както и за нормалните функции на психическата и имунната система.

При недостиг на фолиева киселина се стига до натрупване на биопродукта хомоцистеин, който формира атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове.

 

Ползи от хранителните добавки

 

Желаните резултати се постигат, ако хранителната добавка се приема в правилната доза, а за да се открие тя за всеки витамин, минерал и микроелемент понякога е доста трудно и изисква време. Приемането на твърде малко количество може да означава, че добавката е неефективна, а приемането на твърде много може да бъде опасно. Затова е важно пациентът да има доверие на своя лекар и да спазва неговите препоръки.

Добавките няма как по чудо да излекуват диабета, но в комбинация с добра диета и упражнения, поддържат по-високо качество на живот за пациента.

Коментари