Публикация

Никога не е късно да откажеш цигарите!

Интервю с Вилия Великова, главен експерт към Министерството на здравеопазването, Елена Николова, изпълнителен директор на Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност”, и Петър Вълков, психолог-консултант, Национална телефонна линия за отказ от тютюнопушенето.


Как, къде и кога човек може да се информира за начините за отказване от тютюнопушенето?
В България работи Национална телефонна линия за отказ от тютюнопушене с номер 0700 10 323, както и интернет страницата www.aznepusha.bg. И двете инициативи са в изпълнение на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България. Информация може да се получи и по електронната поща на consultant@aznepusha.bg. Подкрепата е не само за отказ от активното пушене, но и за предотвратяването на пасивното, защото и двата вида са еднакво опасни.

Задължително ли е да се вложи значителна сума пари, за да се откажеш от цигарите?
При всички случаи средствата, които ще се похарчат за лечение на тютюневата зависимост, са нищожно малка част от парите, които се харчат за цигари. Като начало е необходима мотивация и увереност, че ще се справиш с проблема. Медикаментите, които подпомагат отказа от цигарите и другите тютюневи изделия, са на приемливи цени. На сайта на „HELP – за живот без тютюн”, кампания по инициатива на Европейската комисия, са изредени няколко причини, поради които не е добре да се започва пушенето, една от които е, че тютюнът не е на мода.

Има ли вече в България сериозен интерес към живота без тютюнев дим?
Въпреки че България е на второ място в Европа по тютюнопушене, се наблюдава тенденция към неговото ограничаване. Министерството на здравеопазването, съвместно с Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, обяви през 2008 г. Национален ученически конкурс „Модерен ли си, или пушиш?” с награден фонд за хумористично-художествени творби. В него участваха 282 ученици с 309 творби! Тези рисунки бяха публикувани от министерството на кориците на ученически тетрадки заедно с имената на победителите и тези тетрадки предизвикаха интереса на младите хора.

През 2010 г. се създаде и Коалицията „За живот без тютюнев дим”, в която участват близо 30 неправителствени организации, лобиращи за промяна на законодателството за пушене на обществени места.

Почитателите на живота без дим във Фейсбук са над 39 хиляди и броят им непрекъснато расте. В интернет пространството се забелязва увеличаване на алтернативните на aznepusha сайтове и блогове. По време на опита да се въведе пълна забрана на пушенето на закритите обществени места в България над 100 000 българи, живеещи у нас или в чужбина, подкрепиха идеята.

Доказателство за намаляване на интереса към пушенето е и статистиката. Ако през 2005 г. месечното потребление е било 78 цигари средно на човек, то през второто тримесечие на 2010 г. то е 48 цигари. Следователно близо 40% от българските пушачи през 2005 г. вече са непушачи. За съжаление една част от тях сега не са между живите, защото тютюнопушенето причинява над 25 болести, включително злокачествени образувания, респираторни и сърдечно-съдови болести.

Прилагат ли се у нас всички модерни и познати по света медицински и психологически начини за отказ от тютюневите изделия?
У нас се прилагат почти всички начини за подпомагане отказа от тютюнопушене: работа на професионалисти в специализирани лекарски кабинети, каквито има в цялата страна (над 28 от тях са безплатни), съвременни медикаменти; рефлексотерапия, методът на Алън Кар и др. Информация за тях може да бъде получена както на телефонната линия, така и на сайта www.aznepusha.bg.

Но без активното участие на човека, пожелал да откаже цигарите, няма да се постигне желаният ефект. Няма магическо хапче или метод, а само упорито следване на целта „да не пуша повече”.

Нерядко на 0700 10 323 се обаждат родители или близки на пушачите, които искат да получат информация вместо тях как се отказват цигари. Всеки път сме честни – докато самият пушач не се обади, усилията на близките в повечето случаи са безрезултатни.

Каква е успеваемостта сред хората, които са решили да се откажат? Колко от тях остават трайно непушачи?
Нямаме статистически данни по този въпрос. Рядко се получава обратна връзка от хората траен ли е техният отказ от пушене. Необходимо е национално представително изследване, за да се открият групите от хора, които се отказват от тютюневите продукти по критериите: възраст, вид потребление на тютюневи изделия, колко пъти е правен опит да се откажат, какъв е начинът на отказ и др. За съжаление в момента финансовият недостиг не позволява да се направи такова изследване.

Със сигурност може да се каже обаче, че хора, които са се отказали със собствена воля, в резултат на силна лична мотивация, стават едни от най-убедените бивши пушачи.

Късно ли е да се откажеш, ако например си пушил по 30 цигари 10 и повече години?
Никога не е късно да откажеш цигарите. Всеки човек може не само да спре да пуши, но и да се убеди, че спирането е по-лесно, отколкото си мисли. Дори ако човек пуши по много цигари в продължение на десетки годни, пак може да ги откаже отведнъж. Но най-добре е изобщо да не се започва. Независимо от възрастта на стартиране човек може да стане изключително зависим. Скоро  се обади съпругът на жена, която е пропушила на 61 години и вече 10 години безрезултатно се опитва да спре. Не трябва да се забравя, че някои хора са генетично предразположени към по-високо равнище на зависимост. Затова е много по-лесно да не се започва, отколкото впоследствие да се отделят огромни усилия за лечение.

Къде желаещите да се откажат от цигарите могат да намерят подкрепа и да
контактуват с други отказващи се?

Освен подкрепата на тел: 0700 10 323, интернет страницата www.aznepusha.bg и Facebook групата „Аз не пуша”, българските граждани по региони могат да се обърнат към безплатните кабинети за отказ от тютюнопушене към 28-те Регионални инспекции за контрол и опазване на общественото здраве, където добре обучени консултанти могат да ги подкрепят както по телефона, така и по време на лични срещи в кабинетите. Там те могат да получат квалифицирана помощ и продължителна във времето подкрепа, информационни материали, да се превърнат в доброволци за среда без тютюнев дим. На интернет страницата ни могат да бъдат открити техните адреси и телефони.

Коментари