Публикация

Лекари в Смолян на символичен протест от днес

Районната лекарска колегия в Смолян призовава всички лекари да работят с протестни баджове от днес.


На 1 ноември (понеделник) от 12:00 часа Управителният съвет на колегията, съвместно с местните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа”, обявява протестен митинг във фоайето на главния вход на сградата на областната болница.

Решението за протеста е взето на извънредно заседание вчера, на което е проведена дискусия за оценка на ситуацията в системата на здравеопазването в национален и регионален план.

След  анализ на конкретните проблеми в различните нива на здравната система в региона са обсъдени възможностите и нагласата за организиране на протестни действия. От районната колегия настояват да се осигури финансиране на системата на здравеопазване, което да гарантира редовното издължаване на НЗОК и МЗ към изпълнителите на медицинска помощ, както и за адекватен бюджет за системата на здравеопазване за 2011 г.

Лекарите искат още да се изработи цялостен пакет от закони и наредби, осигуряващи устойчиво развитие на здравеопазването в България и да се преоценят изискванията в нивата на компетентност и медицинските стандарти по специалности, съобразно  съществуващия ресурс.

„Настояваме за формиране на регионална стратегия за развитие на системата на здравеопазването в област Смолян, която да съхрани структурите по начин, който да осигурява адекватна, достатъчна и компетентна медицинска помощ на населението от региона”, изтъкват от районната лекарска колегия.

Коментари