Публикация

Как да лекуваме COVID-19 в различните му фази? (ВИДЕО)

Как да лекуваме COVID-19 в различните му фази? (ВИДЕО)

Лечението на COVID-19 трябва да започне възможно най-рано, още докато трае вирусната репликация. Тогава има по-голям избор на препарати, които могат да бъдат използвани. Д-р Димитър Николаков, началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Св. Анна“, София посочва, че това са Ивермектин, Ремдесивир и антитела от хиперимунната плазма.

 

Ивермектин може да се дава както профилактично на хора, които са в контакт със заразно болни, така и на самите болни. Това е медикамент, който се използва най-напред в хуманната медицина и след това е намерил приложение във ветеринарната. Освен в ранния, етиологичен етап на лечението това противовирусно средство може да се използва и на по-късен етап, когато заболяването е навлязло в пулмологичната и хиперимунна фаза, които водят до тежките усложнения.

 

Не по-малко важно е патогенетичното лечение. То е базирано на микроелементи, витаминотерапия, медикаменти, които имат отношение към възпалението и на лекарства, предпазващи от съсирване на кръвта.

 

„Внимание трябва да се обърне и на симптоматичното лечение. Ако оставим пациентите да ги боли силно главата, да имат гадене и повръщане, странични действия от високата температура, това ще обезсмисли лечението, защото те няма да изпълняват назначената им терапевтична схема“, казва д-р Николаков.

 

Лабораторна констелация при тези пациенти също е важна. Необходимо е да се следят три показателя. С-реактивния протеин, който не трябва да е висок, D-димерът и диференциалната кръвна картина с броя на лимфоцитите.

 

Повече по темата можете да видите във видеото с д-р Николаков.

 

Информация за ваксините срещу COVID-19 можете да видите в специализираната дискусия по темата

Коментари