Публикация

Доц. Кунчев: Новият щам на COVID-19 се разпространява много по-бързо, 10 души заразяват 27

Доц. Кунчев: Новият щам на COVID-19 се разпространява много по-бързо, 10 души заразяват 27

Продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е в пъти повече от новозаразените. Това съобщи в началото на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов.

482 са новите случаи на заразени за последното денонощие при направени 8052 проби. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. В болница са 3220. 53 години е средната възраст на новодиагностицираните. 72 години е средната възраст на починалите, обобщи данните министърът, цитиран от БНТ.


Най-висока заетост на болничните легла се наблюдава в София-област и в София-град


България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз. На първо място сме по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен, Перник. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.


„На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Експертите са много притеснени от случващото се в Европа

Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия, обясни той.

Разпространението на новия щам върви с различни темпове.


„Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма“, обясни доц. Кунчев и уточни: „В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това се случва в Европа и то идва към нас“.


„От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и тръгнем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с големи проблеми“, изтъкна главният здравен инспектор.


„Все още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме подозрения, но много бързо той може да измести класическия щам и това да доведе до силно натоварване на здравната система“, каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.


По думите му

 

заради новия щам е възможно да се стигне до изчерпване на здравните ни ресурси


„Загубите ще бъдат много по-тежки и трябва изключително внимателно да се обсъди кои мерки и кога да се отхлабят“, апелира ген. Мутафчийски.


„Т.нар. английски щам вече е в България“, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.


„Трябва да бъдем много по-осторожни и да се спазват всички мерки“, призова той.


Проф. Балтов уточни, че има съмнение за 4 проби на новия щам у хора, завърнали се от чужбина, и изрази тревога, че появата му ще започне да „набира скорост“.


Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19


- съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. По думите му досега са били имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19% болничен персонал и др. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти.

 

Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на „Пфайзер“

 

които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, увери Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.


През февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози
Ако становището за ваксината на „Астра Зенека“ е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози, допълни Богдан Кирилов.


В брифинга се включи и министър-председателят Бойко Борисов.


„Оптимизмът, който има у нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се пренася изключително бързо. И затова въпреки месеците на локдаун, продължава да се покачва броят на заразените и починалите в страните в Европа“, каза премиерът.


„Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието.

 

По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат присъствено обучение

 

Това го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище“, изтъкна Бойко Борисов.

 

Източник: БНТ

Коментари