Публикация

Д-р Димитър Николаков за протокола на лечение при коронавирус (ВИДЕО)

Д-р Димитър Николаков за протокола на лечение при коронавирус (ВИДЕО)

Смисълът на всеки протокол за лечение на COVID-19 е пациентът да бъде лекуван в доболничната помощ, за да не се стига до болница. Заболяването протича с много тежки увреди, като на белия дроб, така и на сърдечносъдовата система и ако пациентът дойде за лечение в такова състоене, има ограничени възможности да му се помогне. То има т.нар. „терапевтичен прозорец“ и ако той бъде изпуснат, нещата стават критични.

 

„Ако все пак пациентите стигнат до болница, лекувайте ги извън интензивните клиники. Ако все пак стигнат до интензивните клиники, максимално отложете интубацията и когато вече нямате никаква друга възможност, тогава интубирайте и поставяйте на апаратна вентилация“, казва д-р Димитър Николаков, началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Св. Анна“, София.

 

Повече по темата вижте във видеото с д-р Николаков.

 

Информация за ваксините срещу COVID-19 можете да видите в специализираната дискусия по темата.

Коментари

Анонимен
11 фев 2021 20:18

Всеки пациент е различен, протоколите служат само ориентировъчно. Спазването стриктно на протокол за пациенти  с различни клинични картини е по скоро опасно отколкото да помага . Не напразно смъртността е много висока в България. Момента за интубиране на един пациент е стриктно специфичен . Навременната интубация и вентилация  може само да купи време и дада възможност реанимацията да даде нужния резултат . 

Петър  Галев
11 фев 2021 20:45

Практически вие не противоречите с нищо на казаното от д-р Николаков. Не разбирам какво ви провокира анонимно да споделяте професионално становище. 

Анонимен
14 фев 2021 09:55

Самият лектор си противоречи!

От една страна казва-забавяйте пациента максимално в доболничната помощ а после - изпуснат е терапевтичния прозорец защото пациентът не е насочен към нас навреме!
Честно казано, скоро не съм чел по-противоречиво и объркващо изказване.
Това е стопроцентов "параграф 22"

Друг анонимен.

Петър  Галев
15 фев 2021 10:45

Мнението ви със сигурност щеше да има някаква стойност, ако заставахте с името си зад него. В Интернет има достатъчно пространство за анонимно присъствие. Стремежът на CredoWeb e да осигурва пространство за професионален диалог, в който всеки застава зад думите си. Явно не сте убеден(а) в мнението си, след като не се "подписвате". Желая ви здраве!

Здравейте,питам има ли протокол за лечение в доболничната помощ?Какво точно значи терапевтичен "прозорец",как точно дистанционно ОПЛ ще прецени необходимостта от хоспитализация,не всички пациенти имат оксиметър вкъщи.Телефонната медицина е опасна,а и според мен, трябва да е наказуема.

Анонимен
11 фев 2021 20:01

Х