Публикация

Проф. Борис Богов: Отварянето на ресторанти и молове към днешна дата не е възможно

Проф. Борис Богов: Отварянето на ресторанти и молове към днешна дата не е възможно

Отварянето на заведения, ресторанти и молове към днешна дата не е възможно, въпреки че данните категорично сочат, че здравната система се справя.
Това заяви проф. Борис Богов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска“, пред БНТ.

Ако първата седмица на януари излекуваните са около 10 000, втората седмица те са 15 000, а вчера са 31 000, обясни проф. Богов.


Специалистът изтъкна, че

 

в България никога не е имало пълно затваряне, като например във Франция

Мисля, че ако мерките бяха по-строги, нямаше да го има това първо място по смъртност на Балканите, убеден е проф. Богов.


Той подчерта, че трябва да бъдем по-внимателни, за да не ни изиграе разхлабването на мерките лоша шега и да се наложи след 2-3 седмици затваряне отново.


„Всички мерки, които бяха взети от Националния оперативен щаб, дадоха резултат. След две седмици, около 4-ти, ще се направи анализ и ако той позволява, ще се премине към отхлабване на някои мерки - може би тръгване на училища за по-големите ученици, театрите... Най-накрая ще останат заведенията и моловете“, категоричен е проф. Богов, като допълни, че това е въпрос на търпение и разум. Ако ситуацията позволява, „мерките ще бъдат релаксирани“.


По въпроса за

 

новия щам на коронавируса от Великобритания

 

проф. Богов заяви, че не би говорил за нов щам, тъй като се очаква един вирус да мутира всеки месец.


„В сърцевината си RNK е една и съща, има разлика в белтъчната обвивка, която създава впечатление на нов щам.
Според мен, няма да има промяна в алгоритъма на лечение“, каза специалистът.


Директорът на „Александровска“ е категоричен, че

 

напрежението в здравната система е спаднало до поносими граници

Ако вземем за база най-големия пик в месец ноември, когато отделението беше запълнено и имаше чакащи, сега то е запълнено на 30%, каза проф. Богов.


„От вчера ваксинираме хора извън персонала на болницата. Вчера ваксинирахме 24, ваксинацията продължава и днес“, съобщи още директорът на университетската болница.


„Пътят на заразата предполага, че най-малките или подрастващите или боледуват по-леко, или не се заразяват. Приоритетни остават възрастовите групи над 65-70 години“, категоричен е проф. Богов.


Той прогнозира, че може би в средата на февруари ще има покачване на заразените с COVID-19 и все още е рано да се говори за затваряне на COVID отделенията.

Коментари