Публикация

Премиерът: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

Премиерът: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

„Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза“.


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.


„За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа“, посочи премиерът и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията.


По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.


Бойко Борисов акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета -

 

забавянето на ваксинациите в част от държавите членки

 

Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.


До март 2021 г. държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото.

Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят.

„Европейската агенция по лекарства работи за увеличаване на производителния капацитет с компаниите, както и Европейската комисия. Надявам се това, което сме платили - големите количества в следващите месеци да дойдат в България“, подчерта Борисов.


„Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал”, добави още премиерът.


По отношение на единния пазар и свободното движение при

 

надграждане на мерките за овладяване на пандемията

 

Бойко Борисов отбеляза, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.


„Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение“, посочи още министър-председателят.

снимка: Министерски съвет

Коментари