Публикация

Защо ранната рехабилитация е важна?

Защо ранната рехабилитация е важна?

Един от най-споделяните и коментираните ни постове беше снимката на пациент, който пристигна в много тежко състояние, но благодарение на ежедневната рехабилитация се изправи на крака и отдавна си е у дома. Защо ранната рехабилитация е важна?

  • Ранната рехабилитация е от ключово значение за бързото завръщане на пациента ако не към обичайния начин на живот, поне до възможността да се обслужва сам.
  • Колкото по-бързо след инсулта или операцията се започне раздвижването, толкова по-бързо ще дойде успехът. Програмата за всеки е специфична – един е подходът при инсулт, друг – след смяна на тазобедрена става, например. Но целта е една – възстановяване на движенията и постигане независимост на пациента.
  • Раздвижването след операция, включително смяна на тазобедрена, раменна или колянна става, трябва да започне до 24 часа. Пациентът трябва да се изправи и постепенно да възстанови движенията до степен, която физическите възможности на организма позволяват.

В Хоспис „Зора“ се извършва ежедневна рехабилитация по индивидуална програма за всеки от нашите пациенти, а рехабилитаторът е на разположение целодневно


Раздвижването след инсулт може да не включва изправяне, поне в първите дни. Започва се с пасивно раздвижване – рехабилитаторът извършва движенията, без да участва пациентът - например като повдига ръцете или краката му. Постепенно се включва активната рехабилитация - пациентът трябва да се старае сам да се раздвижва, със съветите и под надзора на рехабилитатора

  • Рехабилитацията след инсулт е бавна и може да отнеме много дълго време, месеци, дори години
  • Сроковете се съкращават значително, ако пациентът е мотивиран и съдейства
  • Това е единственият начин пациентът да възстанови движенията си, няма друг, който да помогне
  • Понякога рехабилитацията наистина прави чудеса, но само ако пациентът съдейства
  • Помощта и откликът на пациента са от ключово значение за успеха.
  • Рехабилитаторът трябва да се ползва с доверието на пациента, да бъде търпелив, да подхожда с внимание и любезност, но и да бъде настоятелен в изпълнението на препоръките

Най-тежко е да знаеш, че човекът, който лежи от години има всички шансове да проходи, но да не можеш да му помогнеш, защото той не иска да си помогне сам!


И един съвет към всички възрастни хора – движете се, разхождайте се, спортувайте според своите възможности – така ще останете дълго време активни и здрави!

Коментари