Публикация

Д-р Вълчо Найденов: Дори съвсем малки ранички по краката са рискови при диабет

Д-р Вълчо Найденов: Дори съвсем малки ранички по краката са рискови при диабет

 

При системно мравучакане, изтръпване и парене в горните или долните крайници, веднага потърсете лекар. Причината за тяхната поява може да бъде наличието на опасното заболяване диабетна полиневропатия. Това състояние е често усложнение на диабет от тип 2 – болест, която може да не бъде диагностицирана с години. Забавянето води до системно повишаване на кръвната захар, в резултата на което се стига до увреждането на редица органи и тъкани.

 

Диабетната полиневропатия е увреждане на периферната нервна система

 

Най-често тя се изявява като симптоматика при долните крайници. За съжаление много от пациентите рядко обръщат внимание на тези усещания. Често диагнозата се поставя при посещение на невролог или ендокринолог, когато хората имат съвсем различни оплаквания, обикновено свързани с други прояви на диабета.

 

При съмнения за диабетна полиневропатия трябва да се направят бързи изследвания, казва д-р Вълчо Найденов, началник на неврологичното отделение в УМБАЛ „Каспела“, Пловдив. Необходим е прецизен неврологичен статус, който се придобива с направата на електромиографско изследване (ЕМГ). То дава информация за увреждането на периферните нерви, за неговата степен и тип. Добре да се изследва по-прецизно и дълбоката сетивност на нервите, която нерядко в различните си сегменти е нарушена при тези болни.

 

„Важно е да се знае, че пациентите с диабетна полиневропатия и с диабет първи или втори тип, трябва да полагат изключително добри грижи за своите крайници. Ние ги учим, че както се грижат за очите си, така трябва да се грижат и за стъпалата си“, казва д-р Найденов.

 

Лекарят напомня, че ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до появата на т.нар. диабетно стъпало, при което се появяват хронични незарастващи рани. Ето защо

 

пациентите трябва да полагат грижи за краката си

 

 – внимателно да изрязват ноктите си, да избират широки и удобни обувки. Необходимо е да се избягва дори и най-незначителните травми на ходилата. При диабетиците липсва нормалната чувствителност и често те не усещат леките наранявания (порезни ранички, одрасквания), докато не се инфектират. Дори мазолите са рискови при диабетно стъпало, затова и те трябва да се избягват.

 

Добрият контрол на диабетната полиневропатия зависи до голяма степен от поддържането на нормална кръвна захар. Необходим е и приемът на алфа-липоева киселина, която подобрява състоянието на пациентите, като подпомага глюкозния обмен и минимизира неблагоприятната симптоматика. Тя намалява инсулиновата резистентност, подобрява ендоневралния кръвоток и невралния метаболизъм.

Алфа-липоевата киселина се понася много добре от пациентите, особено в комплекс с доказалите се при лечението на диабетна полиневропатия витамини от група В.

Лекарите  препоръчват препарата „Алфалипомакс“, който е

 

комбинация от алфа-липева киселина, Витамин В1, В6, В12 и фолиева киселина

 

Алфалипомакс е предназначен за перорална употреба под формата на твърди желатинови капсули. Препаратът покрива препоръчвания месечен курс от 600 мг дневно алфа-липоева киселина и витамини от група В.

Коментари