Публикация

Проф. Христова: Новият щам на COVID-19 засяга по-младите, мерките трябва да се затегнат

Проф. Христова: Новият щам на COVID-19 засяга по-младите, мерките трябва да се затегнат

Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине. Към момента случаите на COVID-19 у нас са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за онова, което се задава, и да предприемем адекватни мерки.


Това заяви проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия. По думите й мерките в България трябва да се затегнат, тъй като

 

новата вълна няма да пропусне страната ни


„Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентът на заболелите скочи. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети”, посочи проф. Христова.


Тя подчерта, че две неща е важно да се знаят за

 

британския щам – има по-голям вирусен товар и засяга по-млади хора


„По-високият клас маски дават между 95 и 99% защита. Те защитават максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането“, поясни експертът.


По думите на зам.-директора на НЦЗПБ, именно защото клапата предпазва от вдишване на вируса, в редица държави с много случаи на COVID-19 носенето на по-висок клас маски е препоръчително.

Коментари