Публикация

7 причини да хапвате ябълки всеки ден

7 причини да хапвате ябълки всеки ден

Едва ли има човек, който да не е чувал поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. Отдавна е известно, че тези плодове са изключително полезни. Те имат още предимството, че през зимата са от малкото достъпни плодове. Затова учените за пореден път напомнят плюсовете, които правят тези плодове незаменими за човешкото здраве.


Контролират теглото


Ябълките са идеални за хора, които искат да отслабнат. Причината е, че те съдържат два основни за тази цел компонента – фибри и вода, които гонят глада. Според изследване, публикувано в списание Appetite, хората, които хапват няколко парченца ябълка преди хранене, се чувстват по-сити и употребяват средно 200 калории по-малко.

 

Ябълки контролират теглото


Помагат на мозъка


Според списание Clinical Nutrition Experimental изследване, направено през 2019 г., е доказало, че кверцетина, съдържащ се в ябълките, има невропротективно действие върху мозъка. Въпреки че експериментът засега е проведен само с лабораторни мишки, учените твърдят, че резултатите са многообещаващи и за хората. Оказало се, че ябълките помагат на невроните в мозъка да останат живи и да продължат да функционират, което е много важно за неговата дейност.


Укрепват имунната система


Този ефект отново се дължи на кверцетина, който се съдържа в кората на ябълките. Той не само укрепва имунната система, а и намалява възпаленията, които са причина за много здравословни проблеми.

 

Ябълките укрепват имунитета

 

Понижават риска от сърдечносъдови заболявания


Вече безспорно е доказано, че ябълките не само намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, но и понижават риска от инсулт с 20% благодарение на съдържащите се в тях флавоноиди. Освен това ябълките са богати и на разтворими фибри, които намаляват нивото на холестерола.

 

Полезни са за стомашно-чревния тракт


Известно е, че пектинът има важно значение за доброто състояние на стомашно-чревния тракт, а в ябълките този пробиотик е в изобилие.


Борят се с рака


Учени от Харвардския университет доказаха, че фитохимичните вещества и фибрите в ябълките имат антиоксидантно действие, което може да предпази клетките от окислителното увреждане, което е предвестник на рака. Ако сте пушач и редовно консумирате ябълки, това може да е добра профилактика срещу рака на белия дроб.

 

Ябълките понижават риска от диабет


Понижават риска от диабет


Само няколко ябълки на седмица могат да намалят опасността от диабет тип 2. При всекидневната им употреба ефектът е още по-добър – една ябълка дневно понижава риска с 28% в сравнение с хората, които избягват този плод.

 

Коментари