Публикация

89-годишната Гена прогледна след операция в Очно отделение

89-годишната Гена прогледна след операция в Очно отделение

Лекарите от отделението по Очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ Пловдив спасиха от слепота 89-годишна пловдивчанка с успешна операция. Това е първата интервенция, направена след като министърът на здравеопазването разреши плановата хирургична дейност. Пациентката се наложи да поизчака известно време, но резултатът е чудесен, каза началникът д-р Димитриос Власиадис.

 

Състоянието на жената се влошава в края на миналата година. „Пред очите си виждам черна стена!“, с тези думи става от леглото сутринта на 4 декември 2020 г.  Гена Костадинова. Много се разтревожих, защото на 15 октомври майка ми претърпя операция за катаракта на дясното око в пловдивска болница, след което виждаше добре, сподели дъщерята Нели Гаргова. При прегледите тогава медиците открили, че има перде и на лявото око, но обяснили, че е от много отдавна и с времето се е втвърдило. Операция не е препоръчителна, а дали ще може да вижда след интервенцията е съмнително.

 

Близките търсят помощ в МБАЛ "Централ Хоспитал"

 

Затова когато загубва зрението си и вижда черната стена, семейството търси д-р Димитриос Власиадис от МБАЛ „Централ Хоспитал“. За него бяхме научили от пациенти, на които е помогнал, че е много добър специалист и те са изключително доволни, разказа Нели. На консултацията  дъщерята разказва цялата история най майка си, споделя и предупрежденията, че лявото око не може да се оперира.

 

89-годишната пациентка е прегледана и от д-р Екатерина Георгиева в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Двамата с д-р Власиадис обясняват, че случаят е сложен, а шансът зрението да се оправи е малък, но уверяват близките, че ще направят всичко възможно, за да помогнат на Гена и тя ще може да вижда с лявото око, защото за дясното няма никакъв шанс.

 

„Точно така стана, още на първия преглед

след операцията майка виждаше всичко,

което лекарите й показват, плаче Гаргова. - За нас това е огромно постижение, тя вече няма да е безпомощна и ще може да се обслужва сама Нека Бог благослови тези лекари и да им даде здраве, за да помагат на още много хора. Освен отлични специалисти, те са мили и любезни с болните, винаги намират добра дума и  вдъхват надежда и на най-отчаяния човек.“

 

Коментари