Публикация

Прекомерен глад, повишена жажда и често уриниране – ранни признаци на диабет

Прекомерен глад, повишена жажда и често уриниране – ранни признаци на диабет

Въпреки че е едно от най-разпространените заболявания, диабетът понякога остава неразпознат в продължение на години. Причината е, че не се ходи на профилактичен преглед, а ранните симптоми и прояви се неглижират, отдават се на някакво временно неразположение.

 

Захарната болест е коварна, защото води със себе си редица неприятни усложнения на очите, бъбреците и периферната нервна система. Ако не се лекува, тя може да влоши качеството на живот, както и да намали неговата продължителност. Изключително важно е болестта да бъде открита навреме, целенасочено да се търсят колебания в кръвната захар и други признаци като повишени триглицериди например.

 

Диагноза “захарен диабет” се поставя, ако нивото на гликирания хемоглобин е по-високо от 6,5 единици, а за предиабет се говори при стойности между 5,7 и 6,4. Резултат под 5,7 единици е нормален.

 

Повишената жажда и честото уриниране

са най-честите симптоми. При диабет бъбреците работят постоянно, за да изхвърлят излишната глюкоза и така организмът се обезводнява много бързо. Това повишава жаждата.

 

Умора

 

Друг общ признак на диабет е постоянната умора, защото клетките не могат да превърнат глюкозата в енергия. Дехидратацията, причинена от често уриниране, също допринася за усещането за изтощение.

 

Повишен глад

 

Прекомерният глад е друг основен признака на диабета. Недостатъчният синтез на инсулин води до увеличаване на чувството на глад, което не изчезва след хранене. Всъщност, храненето само повишава допълнително кръвната захар.

 

Необяснима загуба на тегло

 

Неочакваната загуба на тегло е често срещан ранен признак на диабет тип 1, но може да засегне и пациентите с диабет тип 2.

 

Тъй като тялото не може да използва глюкозата като източник на енергия, то започва да изгаря мазнините и мускулите. Дехидратацията също допринася за рязка загуба на тегло, тъй като тялото използва всички налични течности, за да произвежда урина.

 

Замъглено или двойно виждане

 

Замъгленото виждане не е признак на някакво сериозно заболяване на очите, но също и на диабет. Захарната болест е предпоставка за оток на лещата, което пречи за правилното й функциониране. Тези процеси обикновено са обратими, а зрението може да се нормализира, когато се стабилизират нивата на кръвната захар. Ако диабетът не бъде лекуван, проблемът може да прогресира и да доведе до слепота.

 

Проблемите с венците

 

са друг ранен признак на диабет. Тъй като кръвотокът към тях е намален, това предполага развитието на болестни процеси. Високата кръвна захар рефлектира върху производството на слюнка, а сухата уста влошава състоянието на венците, води до образуването на плака и засилва кариозните процеси, причинени от бактериите.

 

Еректилна дисфункция при мъжете

 

Диабетът може да причини еректилна дисфункция, тъй като нарушава кръвоснабдяването на пениса и нервите, които контролират ерекцията.

 

Изтръпване на ръцете или краката

 

Изтръпване или болка в ръцете или краката (или пръстите) е друг често срещан признак на диабет. Лошото кръвообращение довежда до увреждане на нервите. Ръцете и краката, които са най-отдалечените от сърцето, страдат първи.

 

Останалите три ранни симптома на диабет са свързани с кожата.

 

Сърбеж по кожата

 

Изтеглянето на течности от тъканите, включително и от кожата, прави кожата сухата и може да предизвика сърбеж. Друга причина за сърбежа може да са гъбични инфекции, които са доста чести при хора с диабет.

 

Тъмни петна от кожата

 

Обикновено се появяват в области, където има гънки или кожата е по-деликатна: на шията, подмишниците, покрай слабините, в сгъвката на лактите, зад коленете и по кокалчетата на пръстите.

 

Бавно заздравяващи рани

 

Рани, които се лекуват много бавно, често могат да бъдат симптом на диабет. Високата кръвна захар не само увеличава възпалението, но също така води до лошо кръвообращение, което пречи на кръвта да достигне и да излекува наранените участъци. 

 

Тези симптоми трябва да отведат пациента при лекаря. Колкото по-рано се постави диагнозата и се назначи най-подходящата терапия навреме, толкова по-големи са шансовете болестта да бъде овладяна.

 

Ефективността от съвременните комбинирани препарати е най-висока именно в ранен етап на заболяването. Такъв подход ще позволи да се предотвратят

Коментари