Публикация

8 българи са с новия щам на Covid-19

8 българи са с новия щам на Covid-19

От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории.


Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. Той уточни, че


новият щам се повлиява от ваксините


както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.


В отговор на журналистически въпрос за евентуална

 

актуализация на мерките

 

във връзка с установяването на новия щам у нас, министър Ангелов подчерта:

 

„Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието - с учениците в началните класове, с детските градини и яслите. Сега ще се се концентрираме в секторите култура и спорт. Ще наблюдаваме тенденцията в рамките на 14 дни, за да можем да предприемем следващите стъпки".

Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше

беше обнадежден проф. Ангелов и допълни, че

 

всички дискусии, които текат в публичното пространство на различни браншове, го радват

 

Това означава, че разговорите за недостатъчно линейки, за недостатъчен брой легла, за забавени пациенти, са останали в миналото, а това е успех.

 

Не очаквайте от мен решения под натиск. Доказал съм две неща. Първо, че съм последователен в думите и действията си, и второ, че всичко, което сме казали, се е случило“, беше категоричен здравният министър по отношение на информацията, че на 1-ви февруари заведенията ще отворят врати в знак на протест.


Проф. Ангелов заяви, че разговорите с организациите от бранша ще продължат.
„Следваме ясен план, като

 

целта е заедно да преминем възможно най-леко през кризата

 

Резултатите показват, че до момента решенията са били правилни“, коментира още министър Ангелов.


Той изказа удовлетворение от проведената по-рано днес среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и с директорите на регионалните управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.


Като положителна той определи тенденцията за

 

увеличаване броя на желаещите да се ваксинират от системата на образованието


„Изходното число на учителите и непедагогическия персонал, с което започнахме, беше 21%, а сега то достига дори над 30%. Същата тенденция се наблюдава и в системата на социалното подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора“, подчерта министърът.


Той обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 от ваксинационния план да приключи към края на настоящия месец януари, а Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари. Здравният министър успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.


През изминалото денонощие в страната са установени 566 случая на COVID-19.

Коментари