Публикация

С нов дигитален мамограф разполага ДКЦ "Св. Георги"

С нов дигитален мамограф разполага ДКЦ "Св. Георги"

В ДКЦ „Св. Георги“ функционира нов дигитален мамограф, позволяващ по-прецизна диагностика на заболявания на млечните жлези, съобщи управителят доц. д-р Силвия Цветкова.

 

Апаратът представлява универсална дигитална система, която може да извършва скринингова и диагностична мамография. Притежава автоматичен механизъм за контрол на дозата, оборудван е с всички необходими хардуерни и софтуерни приложения и на практика облъчването е нищожно.

 

Мамография се прави един път в годината след 40-годишна възраст

 

Доц. Цветкова припомни, че диагностичната мамография е метод за скрининг и ранна диагностика на злокачествени образувания на млечните жлези. Този тип изследвания са профилактични. Препоръчително е между 35 - 40 години да се направи базисна мамография, която служи за сравнение с по-късно направените. След 40-годишна възраст се прави по 1 път годишно.

 

Мамография се назначава при наличие на симптоми от страна на млечните жлези: уплътнения, промени в кожата, увеличени лимфни възли в подмишничните ямки, болка, необичайна секреция от зърното. Фамилната история за близки със заболяване на млечните жлези е абсолютно показание за редовни прегледи.

 

Образите се архивират и съхраняват на електронен носител, което позволява сравняване и проследяване във времето. При нужда се провеждат допълнителни изследвания - ехография или магнитен резонанс на млечните жлези.

Коментари