Публикация

Министър Ангелов: България има възможността на ден да ваксинира между 50 до 100 000 души

Министър Ангелов: България има възможността на ден да ваксинира между 50 до 100 000 души

Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. За целта, като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната.


Това увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Стара Загора.


Здравният министър беше категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани.


Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още проф. Ангелов.

 

По-рано през деня здравният министър присъства на официалното

 

откриване на отделението по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора

 

Това стана възможно, след като миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души, провеждащи диализното си лечение болницата. Министерството на здравеопазването осигури средства на лечебното заведение за закупуването на 8 диализни апарата.

 

В отговор на журналистически въпрос относно

 

възобновяването работата на заведенията

 

министър Ангелов посочи, че при предстоящите разговори с бранша ще разчита на диалогичност и разбиране.


„В началото на февруари ще възобновим учебния процес в системата на средното образование, което касае близо 200 000 ученици, или 37,5% от учащите в класовете от 5-и до 12-и. Успоредно с това ще бъдат преосмислени и част от мерките в секторите спорт и култура. Ще наблюдаваме какъв ще бъде резултатът спрямо нивата на заболяемост и смъртност и едва тогава ще се обсъжда смекчаване на противоепидемичните мерки в други сектори“, стана ясно още от думите на Ангелов.

Коментари

Преди COVID-19 пак се правеха ваксинации. Закупиха се хладилници и на това се казва организация. А защо тази организация не е планувана в мерки за действия при бедствени и извънредни ситуации ? Открихме инсталацията за топла вода, но топла вода няма. Както казваше една медицинска сестра, човек когото дълбоко уважавам, " Най-мразя да гледам, как някой симулира дейност!"