Публикация

Личните лекари настояват за облекчаване на административната тежест при имунизацията срещу COVID

Личните лекари настояват за облекчаване на административната тежест при имунизацията срещу COVID

Общопрактикуващите лекари са готови да се заемат с масовото ваксиниране, но призовават имунизацията на пациентите да не се вписва на 5 места. Според джипитата в България е напълно възможно да се ваксинират от 50 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.


„Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. И в най-отдалечените места има имунизационни кабинети. Имаме и хора.

 

Трябват ни две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират

 

Много е важно да се намали поне на половина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на 5 места - в амбулаторния лист, в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”.


Това заяви д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред Нова телевизия.


Според него е достатъчно

 

информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър


„Флаконите с ваксините са многодозовии, това е другият проблем, както и логистиката, доставянето на тези флакони до кабинета. В София и големите градове това е улеснено“, подчерта специалистът.


На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той заяви:
„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”.


Д-р Миндов обясни още, че

 

ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6

 

- тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.


„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно, както и при фармацевтите”, посочи още председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

 

Коментари