Публикация

Д-р Брънзалов за мерките: Отличници сме в Европа, решения не се вземат под натиск

Д-р Брънзалов за мерките: Отличници сме в Европа, решения не се вземат под натиск

От 4 февруари започва по-сериозно разхлабване на мерките у нас - големите ученици се връщат присъствено в клас, отварят врати фитнесите, танцовите зали и магазините в големите търговски центрове. В същото време не се предвижда отваряне на ресторантите. Ресторантьорите и представители на детските центрове излизат на протест на 27 януари.


„Разумно е да се разхлабват мерките, когато цифрите показват, че имаме по-малка заболеваемост. Ние сме отличници в Европа, но това не трябва да ни опиянява и да си кажем, че нямаме проблем.

 

Вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно

 

и мерките ще корелират спрямо показателите“, каза заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.


Според него здравната ни система не е била толкова натоварена, а персоналът вече е много добре обучен.


„Също така се тества масово. Това вече не е проблем, но преди месеци беше“, добави д-р Брънзалов.


На въпроса дали специалистите се притесняват от разхлабването на мерките, той отговори, че „притесняваме“ не е точната дума.

В Европа имат по-големи затруднения. При нас е по-добро положението. Никой не иска да има рестрикции в обществото. Видяхме как се събира една негативна енергия в него. Решения не се взимат под натиск - взимат се премислено, категоричен е зам.-председателят на БЛС.

Той смята, че

 

причината да не се отварят все още ресторантите и баровете

 

е, че там е много трудно да бъдат спазени мерките като дистанция и добро поддържане на необходимата хигиена. Д-р Брънзалов коментира и

 

проблема със забавянето на доставките на ваксини

Почти всяка седмица ще има доставки на ваксини. Ваксини да стоят по складовете няма. Всичко, което се получи, се разпределя по съответните региони и ваксината се доставя на всички, които желаят. Проблемът е в доставките. Ние сме заявили едни количества, но се доставят други, смята той.

Според него е важен момент, че трябва да се отдели половината доза. Ако са получени 10 000 – трябва да се поставят 5 000. По думите му голяма част от страните от ЕС имунизират много, а след това нямат за втора доза.
„Да, в Европа като процент са ваксинирали по-голямо количество, но ние нямаме проблем с втората ваксинация. Някои райони в България много по-бързо осъществиха първата фаза на ваксинация. Всичко зависи от доставките на ваксините“, допълни специалистът.

Коментари