Публикация

Отлага се с година изискването за минималния брой легла в болниците

Министерството на здравеопазването ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.


Решението беше взето след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници, съобщи здравното ведомство.

С Наредба 49, която бе обнародвана в „Държавен вестник” в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни. На тези правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани.

Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерството ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги, посочи д-р Константинов.

Затова ведомството ще продължи да търси активно диалог със специалистите и да намира най-верните решения за развитието на здравната система.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички регионални центрове по здравеопазване и качени на сайта на здравното министерство до края на деня.

Министерството ще работи и за извеждането на дейности от болничната в извънболничната помощ в пакета, който финансира здравната каса, както и за промяна в начина на финансиране на болничната помощ.

Коментари