Публикация

Ген. Мутафчийски: Ваксините предпазват и от новия щам на COVID-19 от Великобритания

Ген. Мутафчийски: Ваксините предпазват и от новия щам на COVID-19 от Великобритания

Около 10 дни след поставянето на втората доза от ваксината срещу COVID-19 човек има вече антитела и клетъчен имунитет, които го предпазват от заразяване. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутфчийски в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той каза, че се включил в доброволно в проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, чиято цел е да се проследи как въздействат ваксините и какъв имунитет изграждат. Проследяването е в рамките на три месеца. На около 10-тия ден след първото убождане, когато му е била взета кръв, не е имал нито антитела, нито клетъчен имунитет. След втората ваксина обаче антителата са били над 77, при необходим минимум 30. Това означава, че ваксината действа, добави той.

 

Pfizer/BioNTech дават 95% сигурност, че хората, поставили ваксината, няма да се заразят с COVID-19 и 100%, че при заразяване няма да изкарате вируса тежко, каза ген. Мутафчийски. AstraZeneka гарантират 75% сигурност за защита от заразяване и 100%, че заболяването няма да е тежко. Той напомни, че производителите на грипните ваксини дават много по-малък шанс за успеваемост – около 50%, но пък при заразяване заболяването протича много леко.

 

От думите му също така стана ясно, че са подадени документи за

 

одобрение на използване на руската ваксина в Европейския съюз

 

 За нея обаче се знае прекалено малко, защото няма кратка характеристика.

 

„Това, което знаем е, че тя е от типа на векторните ваксини и при нея се използва не маймунски аденоваирус, както е при АstraZeneca, а два типа човешки. Първото убождане е с единия тип, а второто с другия тип вирус. Това е много хитър номер да се излъже нашата имунна система, ако все пак сме се срещали с този вирус, да не бъде унищожен още преди да пренесе RNK до клетките, които да формират имунитета. Хитро измислено, но нямаме още резултати“, каза той.

 

Ген. Мутафчийски отбеляза, че според производителите

 

ваксините им са ефективни и срещу щама на вируса, който се появи във Великобритания

 

„От Moderna бяха малко по-смели и казаха, че ваксината предпазва от всички варианти на вируса. Най-вероятно са изследвани тези неща. За сега нямаме данни, които да ни показват, че ваксините няма да действат“, добави той.

 

Председателят на НОЩ обяви, че е притеснен от идването на нова вирусна вълна, този път с новия щам. Според данните от Великобритания той е

 

много по-заразен и 1.5 метра разстояние вече не се смята за достатъчно, за да се предпазим

 

На Острова е въведено минимално разстояние от 2 метра и се препоръчва да не се остава повече от 15 мин в затворено обществено помещение при тези условия. Той добави, че няма доказателства новият щам да е с 30% по-смъртоносен, каквито слухове се появиха.

 

Заведенията не бива да отварят преди 1 март,

 

каза още ген. Венцислав Мутфчийски. Той отбеляза, че за момента посещението на ресторант или друго заведение е свързано с висок риск от заразява с COVID-19. Това е изчислено по тексаска скала, която е от 1 до 9. Според нея баровете и нощните заведения са със статус 9, а ресторантите – 7 и 8. Магазините са със статус 4, а фитнесите – 6. Според генерала фитнесите са опасно място за заразяване и не е трябвало да бъде разрешавано тяхното отваряне.

Коментари