Публикация

Министър Ангелов: Личните лекари могат да имунизират по 10 човека на ден

Министър Ангелов: Личните лекари могат да имунизират по 10 човека на ден

Всяка една ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в интервю за Нова телевизия. По думите му няма смисъл да се прави процентно сравнение на това колко са имунизираните срещу COVID-19 в България и в Европа. Данните сочат, че у нас те са около пет пъти по-малко отколкото средното ниво на ЕС. Той обясни, че цифрата е толкова ниска, заради броя на договорените ваксини, които получаваме. Самото договаряне с фирмите е извършено от Европейската Комисия, съгласно решение на българското Народно събрание.

 

Според графика на 7 февруари трябва да пристигнат 48 325 дози от Оксфордската ваксина на „Астра Зенека“, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на същия месец  - 139 126 дози. Общият брой на очакваните ваксини от тази фирма са 4,5 млн.  Проф. Ангелов каза, че има договорка да получим 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 1 млн. от Moderna. Общият брой на всички ваксини, които би трябвало дойдат в страната ни до края на годината е 12 млн., уточни той. Според него това е

 

напълно достатъчно да бъдат имунизирани 3 млн. души

Ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас все още са под 30 хиляди. По данни на информационната система броят им е 29 122, като през вчерашния ден са имунизирани рекорден брой хора – 2324. Броят на реимунизираните вчера също е рекорден - 786 души, с което общият им брой достига 5455. 

 

Министърът каза, че в България има 4500 лични лекари. По думите му ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 000 имунизирани лица за един ден. Според него системата за отчитане е опростена по електронен път.

 

„Те попълват един документ, който е стандартен. От него се взема информацията, която се качва в Националната здравна информационна система и генерира автоматично електронен сертификат, обясни проф. Ангелов.

 

По отношение на това, че на лекарите се налага да попълват на хартия няколко различни документа, министърът подчерта, че това са изисквания на НЗОК. Той добави, че му предстои среща с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България по този повод.  

Коментари