Публикация

ОПЛ от Пловдив с идеи за оптимизиране на COVID-имунизациите

ОПЛ от Пловдив с идеи за оптимизиране на COVID-имунизациите

До 15 февруари пловдивските семейни лекари трябва да предадат в РЗИ-Пловдив списъците с имената, ЕГН-тата и телефоните на пациентите, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Според него от местната здравна инспекция са били изключително експедитивни, защото на много места в страната този процес изобщо не е стартиран. Колегите от Пловдив са получили писма и вече изготвят списъците за имунизация.

 

ОПЛ имат куп въпроси за ваксините срещу COVID-19

 

Д-р Сотиров посочи, че ОПЛ имат най-обща информация за ваксинацията съгласно Националния план за имунизация. Тревогите им са свързани с липсата на допълнителна информация относно организацията, а също и кога ще започне поставянето на ваксините на пациентите. Сериозна тревога буди и въпросът с доставката и транспорта на продуктите. Имат къс срок на съхранение – на Пфайзер/Бионтех до 5 дни след изваждане от фризера. Това означава колегите да са в готовност и при сигнал от РЗИ веднага да потеглят, а за лекарите от Сопот, Казанлък и Лъки разстоянието е 70-80 км в едната посока и на практика ще им отнеме цял ден. Затова смятам, че е редно да бъдат транспортирани от дистрибуторски фирми, които разполагат със специални хладилни бусчета, каза Сотиров. Той отбеляза, че по този начин се доставят останалите доброволни ваксини по Национални програми – против грип, срещу рак на маточната шийка и против ротавирусните инфекции.

 

Идеята за специални имунизационни центрове е много добра

 

Пловдивската колегия на ОПЛ подкрепя идеята ваксини да се поставят в специални имунизационни центрове, защото по този начин ще бъдат обхванати по-бързо повече хора, каквато е целта. Както казва Мечо Пух: "колкото повече, толкова повече!", заяви д-р Сотиров. Едва 35% от семейните лекари са се боцнали срещу COVID-19. Има още желаещи, които очакват да го направят през февруари, когато e втората вълна на ваксиниране.

 

По повод тежките административни процедури, които изискват името на имунизирания пациент да бъде вписано на 6 места, д-р Сотиров заяви, че от доста време Националното сдружение предлага моделът да бъде облекчен. Но засега резултат няма, каза пловдивският лекар.

 

 

Коментари