Публикация

Д-р Гергана Николова: Към момента ваксинацията се движи ритмично и по план

Д-р Гергана Николова: Към момента ваксинацията се движи ритмично и по план

Около 10-15% от пациентите над 65 години са се записали като желаещи да бъдат имунизирани срещу коронавирус.

 

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.


Въпросът при масовата имунизация е да бъдат получени ваксините в количествата, в които са договорени, обясни д-р Николова и допълни, че към момента ваксинацията се движи ритмично и по план.


„Организацията върви, ще се намери начин да стане бързо, въпросът е да има ваксини“, заяви лекарят.


Във връзка с това

 

дали личните лекари могат да поемат достатъчно пациенти, за да върви масовата ваксинация в ход

 

д-р Николова обърна внимание, че и досега голяма част от работата с пациентите с COVID-19 се извършва от личните лекари.


„Ако някой поставя ваксини в тази страна, това сме ние. Аз не знам някой друг, който да извършва планова имунизация у нас. Ако някой има резерви към нас и нашата работа, да заповяда, нека да се включи. Ние ще дадем тази възможност на всеки, който е компетентен. Има нужда от повече ръце“, допълни специалистът.


Д-р Гергана Николова увери, че и сега личните лекари ще се включат в планираната масова имунизация.


„Работата ще се разпредели между повече колеги, за да може да се свърши по-бързо и да бъдат обхванати максимален брой хора. Това ще гарантира, че няма да се повтори вълната от ноември-декември и няма да има такъв пик от заболявания. Ще можем по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот“, обясни тя, като отбеляза, че е желателно в помощ на системата

 

пациентите предварително да заявят желанието си да бъдат ваксинирани

 

Към момента се правят списъци на хората на и над 65-годишна възраст, уточни лекарят.


Според д-р Николова не би било редно да се определят специални коридори ва желаещите да се ваксинират, защото това ще доведе до намаляване на брой на поставените ваксини.

Коментари