Публикация

Само три области в страната са в червената COVID зона

Само три области в страната са в червената COVID зона

Въпреки ниския индекс на строгост на мерките, в страната ни се наблюдава сериозен спад в нивото на заболяемост. За последните 14 дни отчитаме заболяемост под 100 души на 100 хил. население, като в червената зона (с над 120 заболели на 100 хил. души население) остават областите Враца, Плевен и Кюстендил.

 

Това нарежда България на 27-о място по заболяемост в Европейския съюз

 

- съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за противоепидемичните мерки и разпространението на COVID-19 у нас.


Запазва се тенденцията за по-голям брой излекувани от заразени


подчерта министърът, но отчете:

В края сме на една противоречива седмица – от една страна, мерките дават резултат и трябва да сме доволни от постигнатото, от друга страна, българските граждани си искат живота от преди и търпението им започва да се изчерпва. Но нека се върнем в нормалния си живот здрави!

 

Здравният министър съобщи още, че до момента с бързи антигенни тестове са изследвани 3726 души непедагогически персонал и 12 232-ма учители. От тях положителни за коронавирусната инфекция са 26 педагози, или 0,21%, и 11 души - помощен персонал, или 0,29%.

 

По отношение на ваксините и

 

изпълнението на Националния ваксинационен план

 

- до края на март България очаква около 800 хил. дози, след като и Оксфордската ваксина бъде одобрена от европейския лекарствен регулатор, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. При спазване на графика за доставки до края на юни имунизирани могат да бъдат над 2,5 млн. българи.

 

В отговор на журналистически въпрос за организацията на

 

предстоящите парламентарни избори в условията на COVID-19

 

министър Ангелов обясни, че членовете на секционни избирателни комисии, изразили желание да бъдат имунизирани, ще бъдат включени в трета фаза на Националния ваксинационен план.


„Разполагаме с достатъчно време за имунизацията, така че при всеки да бъде постигнат ефективен имунитет. Готови сме с т.нар. протокол за провеждане на изборите, касаещ здравната част. Предстоят последни обсъждания и представяне пред междуведомствената комисия“, уточни още здравният министър.


От думите му стана ясно, че на всички близо 70 000 членове на СИК и РИК здравните власти ще предоставят необходимите лични предпазни средства, в това число маски с висока защита, дезинфектанти и всичко необходимо.


„Основните ни усилия ще бъдат насочени към членовете на подвижните избирателни комисии, защото те директно ще контактуват с гражданите, поставени на домашно лечение, под изолация и под карантина“, посочи доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

 

Коментари