Публикация

Доц. Михаил Околийски: Производството на ваксини в света не е в желаното темпо

Доц. Михаил Околийски: Производството на ваксини в света не е в желаното темпо

Ситуацията по отношение производството на ваксини в света е проблемна и динамична. Оказва се, че то не е в желаното темпо и ваксините не могат да бъдат предоставени така, както са договорени.


Това каза доц. Михаил Околийски от представителството на Световната здравна организация у нас пред БНР.


Той изтъкна, че е необходимо

 

всяка страна да положи усилия

 

не само да създаде имидж, че ваксинацията се случва по справедлив начин, но това наистина на практика да е така.


В Холандия и Германия, които сa съфинансирали разработването на ваксините със сериозни финансови средства, ваксините също не са в очаквания и договорен размер, стана ясно още от думите на експерта.


По-важното е не само как се разпределят ваксините между страните, но и в самите страни, на национална база. Кой има достъп до тях, спазва ли се ваксинационният план, какви са темповете на изпълнението му“, коментира още той.


Относно

 

бунтовете срещу мерките и ваксините

 

които се случват на фона на недоволството от недостига на ваксини доц. Михаил Околийски отбеляза:


„Хората сме страшно субективни същества. Невинаги правим избора си, базиран на всички правилни преценки и обективни реалности около нас и сме много страстни в преследването на подобен тип цели. Много голяма част от тези хора, които протестират по този краен, често брутален начин, са хора, които изпитват много голям страх за това какво се случва. Нямат достатъчно информация за истинските параметри на пандемията. Изпитват силно недоверие в правителството.“

снимка: БГНЕС

Коментари