Публикация

Как да познаем алергичния ринит

Как да познаем алергичния ринит

Алергията към полени, позната още като сенна хрема или алергичен риноконюнктивит има специфични симптоми:

  • сърбеж в носа и очите;
  • пристъпно кихане;
  • обилна водниста секреция от носа;
  • запушен нос;
  • зачервени очи;
  • дразнене и сърбеж на очите.

Към тези симптоми, които на нашата географска ширина се проявяват през пролетта, лятото и по-рядко ранната есен, нерядко може да се прибавят и симптоми на астма – пристъпна кашлица, задух и свирене на гърдите. Най-често алергените са поленови зърна от треви, дървета и плевели, по-рядко плесенни спори.

 

В кои случаи симптомите траят през цялата година?


Симптоми на алергичен ринит и алергичен конюнктивит може да има през цялата година. Тогава алергията се причинява от акарите в домашния прах, космите и пърхута на домашните любимци – котка, куче, заек, морско свинче, някои плесени, както и кон и хлебарки.

 

Атопични заболявания - какво е това?


Групата от заболявания алергичен ринит, атопичен дерматит и бронхиална астма са известни под името атопични заболявания. Атопията е склонност на организма да произвежда специфични IgE антитела в кръвта и в кожата след среща с конкретен алерген. Това се осъществява в резултат на генетична предиспозиция и вероятността да се прояви едно атопично заболяване е по-голяма, ако родителите имат алергичен ринит, астма или атопичен дерматит.

 

Вижте още статии за алергиите от д-р Мандажиева >>>>

 

Сенсибилизацията (положителните IgE aнтитела в кожата и в кръвта) е причина в много случаи алергичният ринит да се предшества или последва от атопичен дерматит и по-често от бронхиална астма.

 

Диагностиката на атопичните заболявания, и в частност на алергичния ринит, съчетава прилагането на кожноалергични тестове, кръвни тестове с алергенни екстракти за доказване на наличието на специфични IgE антитела и молекулярна алергологична диагностика.

 

Кога кои тестове трябва да се приложат, взаимно заменяеми ли са те и каква е прогностичната им стойност, се определя от специалиста алерголог според конкретния пациент.

 

Запишете час или онлайн консултация с д-р Мандажиева на линковете по-долу!

 

Коментари