Публикация

Пролапс на митралната клапа - какво представлява и опасен ли е той

Пролапс на митралната клапа - какво представлява и опасен ли е той

Сърцето е мускул, чийто размер е приблизително колкото юмрука на човека. To е разположено в гръдния кош и се състои от две камери и две предсърдия – съответно леви и десни. Тези четири кухини са свързани помежду си чрез две клапи, които позволяват само еднопосочно движение на кръвта. Една от тези клапи се нарича митрална клапа и тя се намира на границата между ляво предсърдие и лява камера. Нейното предназначение е да пропуска свободно кръвта от предсърдието към камерата, както и да стои плътно затворена, когато сърцето се съкращава, за да може кръвта да се придвижва към аортата, а не да се връща през клапата обратно към предсърдието. Пролапсът на митралната клапа (ПМК) е състояние, при което клапата не се затваря плътно и едното й платно (или част от него) „провисва“ обратно в кухината на ляво предсърдие. Това може да доведе до връщане на определено количество кръв към предсърдието, което се нарича митрална инсуфициенция (митрална недостатъчност или регургитация). 

 

Според някои проучвания, пролапсът на митралната клапа се среща в около 5% от населението, а според други той стига до 10%. Честотата на установяване зависи от честотата на профилактичните прегледи, което е пряко свързано със здравната политика на съответната държавата.

 

В повечето случаи, пролапсът на митралната клапа в детска възраст се определя като козметичен дефект и не представлява никаква заплаха за живота на пациентите. Някои хора, живеейки си с тази си особеност, разбират за нея едва в зряла възраст, след като са си направили преглед по съвсем друг повод. Заболяването най-често е вродено (първичен пролапс) и за появата му значение има и определена генетична предразположеност. Но в някои случаи може да бъде причинено от друго заболяване на сърцето, като инфекциозен ендокардит, болести на миокарда, моикардна исхемия и др.  (вторичен пролапс). Тези форми на заболяването протичат по-тежко.

 

Първичният пролапс на митрална клапа най-често се открива при по-големи деца и млади възрастни и като цяло честотата на диагнозата нараства с възрастта. Два пъти по-често се среща при момичета/жени. Може да протече без никакви симптоми и да се открие като случайна находка при кардиологичен преглед по друг повод. Може да се установи по повод характерни „систолни щраквания“, които се долавят при преслушване на сърдечните тонове, а понякога може да има и сърдечен шум. А в някои случаи, макар и все така безобидно като състояние, децата с пролапс на митралната клапа имат различни оплаквания. Един от най-честите симптоми е болка в гърдите в покой, като тя се усилва при психо-емоционално разстройство. Друго често оплакване е тахикардия, т.е. ускорен пулс. При децата, сърдечната честота нормално е малко по-висока от тази при възрастните и при съпътстващ  пролапс на митралната клапа, това усещане за по-ускорен пулс често е придружено с тревожност, изпотяване, главоболие, лека замаяност или чувство на недостиг на въздух.  

 

В преобладаващия процент от случаите, първичният пролапс на митрална клапа при децата протича без симптоми, няма усложнения и не се налага лечение. Важно е, обаче, децата да се проследяват, защото макар и рядко, количеството кръв, което се връща назад към предсърдието (т.е. тежестта на митралната инсуфициенция) може да се увеличи с времето. При децата, при които пролапсът на митралната клапа е най-лека степен („козметичен дефект“), максималният препоръчван срок за проследяване е през две години. Но всеки случай е различен и в зависимост от възрастта, наследствената предразположеност, белезите на  диспластичност на детето, ехокардиографската находка и др., срокове на проследяване се определят от лекуващия кардиолог.

 

Спортовете с голямо натоварване върху тялото (включително участията в професионални спортни занимания) не са препоръчителни. Но плуването и ежедневна лека физическа активност имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и общото състояние на децата. Необходимо е и да се осигури пълноценна и здравословна диета, а в някои случаи храните с високо съдържание на магнезий оказват благоприятно влияние.

 

Всички знаем колко важно за детското здраве е спазването на добра зъбна хигиена. При децата с пролапс на митралната клапа, това е още по-важно. Причината е че този, макар и само „козметичен дефект“ на сърцето, в някои случаи (каквито са някои инвазивни стоматологични процедури) може да се окаже слабо място и там да се развие заболяване, наречено инфекциозен ендокардит. Кардиологът, който проследява вашето дете ще Ви разясни как да можем предпазим детето от подобно усложнение.

 

Първичният пролапс на митралната клапа е една от най-честите аномалии на сърцето. Хубавото е, че повечето деца, имайки тази особеност в сърцето си, растат напълно здрави, животът им е неразличим от този на връстниците им и никога не се налага провеждане на специфично лечение. Провеждането на редовни профилактични прегледи при кардиолог е важно, защото макар и рядко (едва в около 2% от случаите), с времето може да настъпи усложнение, което налага и лечение. А както при всички останали заболявания, колкото по-рано се установи проблемът, толкова по-адекватни мерки могат да се вземат.

 

д-р Вилиана Драгнева

Детски кардиолог

Национална Кардиологична Болница - София
 

https://www.facebook.com/DrVDragneva

https://www.drdragneva.com/

https://www.hearthospital.bg/

 

 

 

Коментари