Публикация

ЕК въведе разрешителен режим за износ на ваксини

ЕК въведе разрешителен режим за износ на ваксини

Европейската комисия въведе разрешителен режим при износа на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз към трети страни. Ограничението важи до края на март 2021 г. То ще се прилага само за дружества, с които ЕС е сключил предварителни споразумения за закупуване.


Държавите членки ще дават разрешение, като от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксини

 

произведени в Европейския съюз. Целта е навременен достъп до ваксини за всички граждани на Съюза и преодоляване на настоящата липса на прозрачност при износа.


„Предоставихме авансово финансиране на дружествата, за да изградят необходимия капацитет за производството на ваксини, така че доставките да могат да започнат веднага след разрешаването на ваксините“, заяви комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес.

 

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен механизмът за прозрачност и въвеждане на разрешения за износ е временен и Европейският съюз ще продължи да изпълнява поетите ангажименти към държавите с ниски и средни доходи.

 

Коментари