Публикация

Д-р Садъкова: Хормони и телесни мазнини ни тласкат към предиабет, може да си помогнем!

Д-р Садъкова: Хормони и телесни мазнини ни тласкат към предиабет, може да си помогнем!

Интервю с д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар, Момчилград

 

Д-р Съдъкова, диабетът се квалифицира като пандемия. Бихте ли пояснили какво точно представлява предиабетът и той обратимо състояние ли е? Знае ли се каква част от българите са засегнати от него?

 

Предиабетът не е заболяване, а рисков фактор за развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови болести в бъдеще. Той заплашва да стане пандемия поради няколко основни причини - неправилно (съвременно) хранене и последващо затлъстяване, особено в коремната област, застоял начин на живот и хроничен стрес. Има, разбира се, и други причини.

Д-р Невин Садъкова
Д-р Невин Садъкова

 

Предиабетът е обратимо състояние, ако човек редовно ходи при семейния си лекар за 

профилактични прегледи и навреме се открие този проблем. Лекарят може да разясни правилния начин на живот и хранене, да препоръча увеличаване на физическата активност и необходимостта от понижаване на телесното тегло. Да се предпазва от стрес по възможност.

 

Може да му изпише и новия продукт „Екодиаб“, който е уникална възможност да се отложи във времето появата на диабета.

 

По света един на всеки 13 души е с предиабет, а всеки втори с диабет е недиагностициран. Статистиката в пълна сила е валидна и за България. Над 9% от хората по света са с диабет, а през следващите 20 г. се очаква да се удвоят.

 

Кое има по-голямо значение за предиабета – гените или храненето, начинът на живот?

 

Значение за предиабета има както наследствената предразположеност, така и начинът на живот и хранене. Дори човек да има близки роднини с диабет обаче, това не бива да се приема с фатализъм! Спазването на правилен режим на хранене и двигателна активност може да отдалечи във времето възникването на заболяване.

 

Кога човек да се усъмни, че има проблем с инсулина и кръвната захар? Има ли ясни симптоми, които да усетим?

 

Обикновено нарушенията в гликемичния контрол се откриват случайно при профилактично изследване или във връзка с друго заболяване. Оплаквания липсват. Затова е важно човек да не пропуска профилактичния преглед. Само така предиабетът може да се хване навреме.

 

Как се установява предиабетът?

Много хора пълнеят главно около корема, макар като цяло да не са дебели  – това има ли значение?

 

Абдоминалното затлъстяване е един от най-големите рискове за развитие на предиабет и диабет. Основните причини за него са нарушената пропорционалност на калориен прием и потреблението на получената енергия. Казано просто – човек яде много повече, отколкото може да изразходва като калории и двигателна активност. Влияние оказват и хормоналните промени с напредване на възрастта, изразяващи се в намаляване на тестостерона при мъжете и естрогените при жените. Известно е, че с възрастта хората по-лесно пълнеят, дори да не са променили навиците си на хранене или начина на живот. При мъжете значение има и прекомерната консумация на алкохол. Не бива да забравяме, че алкохолът е много калоричен и лесно се качват килограми.

 

Ясни ли са напълно рисковите фактори, които провокират предиабет? Кои хора са най-застрашени?

 

Рискови фактори се припокриват с тези за захарен диабет тип 2. Застрашени са хора с:

 

  • наднормено тегло или затлъстяване;
  • фамилна обремененост за захарен диабет тип 2;
  • анамнеза за гестационен диабет;
  • измервана гранично висока кръвна захар;
  • данни за дислипидемия – високи триглицериди и нисък HDL холестерол;
  • артериална хипертония и/или исхемична болест на сърцето и др.

Предиабет - рискови фактори

 

Влияние оказват също неправилният режим на хранене и понижена физическа активност, хормонални промени във връзка с възрастта и някои заболявания като поликистозни яйчници и неалкохолна чернодробна стеатоза (омазнен черен дроб).

 

Твърди се, че фруктозата, особено тази от царевица, която слагат у нас в газираните напитки, много влияе за диабета. Също и fast food – Вие на какво мнение сте?

 

Фруктозата се абсорбира през червата чрез различни от тези на глюкозата механизми. Тя има по-бавна скорост на усвояване от организма. За разлика от глюкозата, фруктозата не стимулира значителното отделяне на инсулин. Попаднала в черния дроб, фруктозата осигурява глицерол – гръбнака на триглецеридите, като по този начин увеличава образуването мастна тъкан. В черния дроб фруктозата може да се превръща в производни на глюкозата и да се съхранява като чернодробен гликоген, което е добре за физически активни хора, но не и за обикновения човек, който работи на бюро по цял ден! Fast foods са пържени и богати на мазнини храни като бургери, а както казахме, високото количество мазнини предполагат увеличаване на телесното тегло и развитие на предиабет и диабет.

 

Предиабет - кои са рисковите фактори

 

Защо е важно предиабетът да се установи навреме? Търсят ли пациентите помощ?

 

Ранното установяване на предиабет е важно, както вече споменах, защото това е началото на едно по-сериозно заболяване като диабета и възвръщането на нормалното физиологично състояние на организма е много по-лесно. Все още не са настъпили болестни изменения и в други органи. Жалкото е, че това заболяване „не крещи“, както обичам да казвам на своите пациенти, но когато започне да се проявява със симптоми, вече е късно. Малка част обаче от тях разбират това, което искам да им кажа, и нерядко неглижират препоръките ми.

 

Как се лекува състоянието?

 

За повечето хора е трудно да възприемат сериозни промени в начина на хранене. Но дори и малките стъпки имат смисъл! Освен това има хранителни добавки, които помагат за подобряване на метаболизма като „Екодиаб“. Съставките - магнезий, хром и екстракт от гроздови семки, притежават полезни свойства, които спомагат за регулиране и поддържане нивата на кръвна захар в нормални граници.

 

Магнезият помага за нормалното протичане на метаболитните процеси, намалява чувството на умора и отпадналост, дава енергия.

 

Екодиаб помаа при предиабет

 

 

Хромът е важен микроелемент, необходим за правилното действие на инсулина, който регулира не само нивата на кръвна захар, но също така участва и в метаболизма на мазнините и протеините. Недостигът на хром води до нарушен глюкозен толеранс, наднормено тегло и повишени нива на холестерол в кръвта.

 

Екстрактът от гроздови семки оказва влияние върху сърдечносъдовата система, като подобрява кръвообращението, укрепва кръвоносните съдове, намалява „лошия“ холестерол, понижава кръвната захар, поддържайки я в допустими стойности. Гроздовите семки имат антиоксидантно и имуностимулиращо действие.

Дозира се по 1 таблетка сутрин на гладно с чаша вода.

 

Налага ли се цялостна промяна в начина на живот и какви препоръки трябва да спазват хората, за да се избегне диабетът?

 

Промяна в начина на живот се налага, ако искаме предиабетът да не прогресира в диабет. Препоръките са много, но най-важното е в менюто ни силно да се ограничат наситените мазнини, хидрогенизираните мазнини, да се избягва пърженето, да се наблегне на зеленчуците. Да се консумират в малки количества храни, съдържащи бавни въглехидрати като ориз, хляб, прясно мляко - хлябът е пълнозърнест, оризът – кафяв, или да се използва булгур. Може да се консумира нетлъста риба. Не трябва да се забравя и физическата активност – движение минимум 3 часа седмично според индивидуалните възможности. Да се противодейства на стреса с релаксиращи занимания и да се спи достатъчно.

 

Предиабет - как да се предпазим

 

Диабетиците са една от най-рисковите групи при заразяване с коронавирус. Какво бихте посъветвали хората, които имат проблем с кръвната захар?

 

Пациентите със захарен диабет са рискови за развитие на усложнения при заболяване от Ковид-19, защото при тях по начало има хроничен възпалителен процес в съдовия ендотел. Това от своя страна предразполага към микротромбози, които пък при Ковид-19 се образуват във връзка с развитието на болестта в организма.

Препоръките ми към тези пациенти е много сериозно да се пазят от заразяване! Да спазват добър хигиенен режим, да контактуват с възможно най-малък кръг от хора и да не спират предписаната им терапия.

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари