Публикация

Д-р Николова, вирусолог в „ЛИНА”: Единствено чрез ваксината можем да постигнем колективен имунитет

Д-р Николова, вирусолог в „ЛИНА”: Единствено чрез ваксината можем да постигнем колективен имунитет

В РЗИ-Бургас този понеделник своите втори дози от ваксината срещу COVID-19 получиха специалистът по вирусология  д-р Татяна Николова и биологът Красимира Чернаева. Те са част от екипа на генетичната лаборатория на „ЛИНА”, който извършва изследванията за COVID-19.

 

Д-р Николова е вирусолог с над 30-годишен опит и е убедена в необходимостта на имунизацията за справянето с пандемията.

 

„Ваксинирах се, защото това е единствената специфична профилактика срещу COVID-19, без алтернатива. Мина достатъчно време, близо една година, и всички вече трябва да са се убедили, че не става дума за  грип, също въздушно-капкова инфекция, при който има и специфично лечение, и ваксини. За COVID-19 няма специфично лечение и единствената профилактика е ваксината”, обяснява д-р Николова. Ден  след втората си доза тя се чувства добре и не изпитва никакви странични ефекти.

 

„Чувствам се чудесно. Не смятам, че човек трябва да има опасения, защото нашето поколение е преживяло и други ваксини, които бяха много по-несъвършени и с много повече противопоказания”, допълва специалистът.

 

Д-р Николова съветва дори ваксинираните с втора доза да продължават да спазват стриктно всички противоепидемични мерки- маски, дистанция и дезинфекция.

 

„Имунизирането срещу COVID-19 е и обществено значим акт. Допринася за увеличаване на колективния имунитет, за който според специалистите е необходимо да се достигне до 60%-70%, за да успеем  да се преборим с вируса. Но дори след вторите дози трябва да продължим да се държим отговорно.  В личен план мога да заявя, че за мен ваксината е свобода на мисълта и на духа”, заявява тя.

 

Заедно с д-р Татяна Николова и Красимира Чернаева вторите си дози от ваксината получиха и техни колеги от медицинска лаборатория „ЛИНА”. Всички те ще се тестват за вирус  неутрализиращи антитела – изследване, което е подходящо след имунизация, за да се провери ефектът от ваксината.

 

Коментари