Публикация

Как да забавим увреждането на периферните нерви при диабет

Как да забавим увреждането на периферните нерви при диабет

Захарният диабет обикновено води след себе сериозни усложнения, които понякога вече са настъпили към момента на поставяне на диагнозата.

 

Над 50% от диабетно болните развиват диабетна полиневропатия със засягане на нерви в различни части на тялото

 

Причина за това обикновено са грешки в лечението на основното заболяване и лош контрол на кръвната захар. Отношение има и оксидативният стрес.


Най-честата форма на диабетната полиневропатия е сетивната. При нея страдат сетивните нерви, появяват се усещанията за:

 

  • изтръпване в крайниците;
  • чувство за парене или студенина;
  • мравучкане и други.


Обикновено оплакванията се засилват в дланите и стъпалата, като по-често започват от долните крайници.

 

Болката е по-изразена нощем

Не е рядка и т.нар. автономна форма. Тя поразява нервите, които регулират функциите на вътрешните органи. В тези случаи симптоматиката е изключително богата и зависи от засегнатия орган

- пояснява д-р Росен Икономов, началник на Отделението по неврология в УМБАЛ „Софиямед“.

 


Възможно е да се появят изпотяване, нарушение на сърдечния ритъм, дори болки в стомаха.


Такива симптоми не бива да се пренебрегват, защото впоследствие може да настъпват усложнения - язви по краката, диабетно стъпало, които са много по-сериозни и крият риск от ампутации и дори смърт при пациенти с диабет.


Диабетната полиневропатия не може да бъде излекувана. Целта е да забавим възможно най-дълго нейната поява или да ограничим прогресията й“, изтъква д-р Икономов.

 

Как да забавим диабетната полиневропатия


Той препоръчва

 

пациентите с диабет да контролират стриктно кръвната си захар

 

- да се поддържат на гладно нива до 7,2 mmol/l, а след нахранване – до 10 mmol/l. Препоръчително е гликираният хемоглобин да е под 7%. За да се забави увреждането на нервите, значение има и начинът на живот. Добре е да спазват препоръките на лекарите за здравословен хранителен режим и медикаментозно лечение.


„Важен момент от профилактиката е консултацията с невролог, който да установи дали пациентът не е развил диабетна полиневропатия“, подчертава специалистът.


Превенция и терапия


Д-р Икономов отбелязва, че две са основните групи препарати, които се прилагат в лечението и профилактиката на диабетната полиневропатия.


На първо място е алфалипоевата киселина. Тя забавя появата на усложнението и неговата прогресия. Има и мощно антиоксидантно действие, смята се, че обезврежда свободните кислородни радикали.


Положителен ефект оказват и витамините от група B - те доказано подпомагат възстановяването на увредените нерви.


На аптечния пазар съществуват комбинирани медикаменти, които съдържат и алфалипоева киселина, и витамини от групата В. Такъв е „Алфалипомакс“. В състава на тази хранителна добавка влиза още фолиева киселина, която допринася за нормалния синтез на аминокиселини, подпомага функции на психическата и имунната система.
Препоръчваната доза е по две капсули дневно на гладно.


Подробности – вижте във видеото по-долу.

Коментари