Публикация

Д-р Елица Иванова: Мит е, че бременната трябва да яде за двама

Д-р Елица Иванова: Мит е, че бременната трябва да яде за двама

Съвременната българка не бърза да става майка. Препрочита да завърши образование, да постигне кариерно развитие и чак на 30 години започват да обмисля създаването на семейство. Обикновено бременността е прецизно планирана. Днешната жена чете много, по-подготвена е, търси консултация със специалист често, казва д-р Елица Иванова, акушер-гинеколог.


С напредването на възрастта става все по-трудно да се стигне до желаната и планирана бременност

 

Наблюдава се все по-трудно зачеване и износване на плода, има повишен риск от усложнения на бременността и раждането.


„Има фактори, които може да затруднят забременяването - проблеми с щитовидната жлеза, инфекции. Напоследък все по-често в практиката си срещам млади жени - на 36-37 години, които никога не са забременявали, но са с изчерпан яйчников резерв. Това е много обезпокоително“, подчертава д-р Иванова.


Биологичният часовник има много по-голямо значение за жената, отколкото за мъжа

 

Д-р Елица Иванова
Д-р Елица Иванова

 Съветът на специалистите е това да се осъзнава и освен за   кариерата, тя да мисли и за децата, които иска да има.


 За успешна бременност и здраво бебе бъдещата майка   трябва първо да си направи обстоен гинекологичен   преглед, включващ и микробиологично и ултразвуково изследване, както и цитонамазка, съветва д-р Иванова.

 

 При съпътстващи заболявания и провеждането на   лекарствена терапия планираното майчинство може да се   обсъди с лекар.

 

 

Имам пациентки на антидепресанти, с проблеми на щитовидната жлеза. Само специалист може да смени или прекрати терапията, както и да даде правилна оценка на състоянието на жената, за това дали тя може да зачене, износи и роди здраво бебе, подчертава д-р Иванова.

 

Ако досега жената не е имала проблеми и резултатите от скрининга са добри, тя може да започне опити за забременяване


„На бъдещите майки често казвам, че бременността е нормално физиологично състояние, а не заболяване. Това, че са бременни, не значи, че са инвалиди, както някои се опитват да се държат. Важно е да се откажат от вредните навици като цигари и алкохол. Спокойно могат да си пътуват, без обаче да се прекалява“, посочва акушер-гинекологът.


Бъдещата майка трябва да се храни балансирано. Най-добре приемът на храна да е на три пъти – сутрин, на обяд и вечер, без да се прекалява с количествата. В менюто да са широко застъпени плодовете и зеленчуците, а тестените продукти, сладкишите и висококалоричните храни – да се избягват.


Добре е до 5-ия месец, или до 20 гестационна седмица, килограмите почти да не се променят


„За цялата бременност е препоръчително да се наддаде до 12 кг, дори според европейските стандарти - до 8 кг. Смята се, че цялата бременност тежи горе-долу толкова - средно тегло на бебето - 3 кг, 1 кг става плацентата, 1 кг - околоплодна течност, и матката – или общо 8 кг. Жената в никакъв случай не трябва да се храни за двама“, категорична е д-р Иванова и допълва, че бременността не е и време за диети.


Бременните с ниско кръвно им е позволено да пият до 2 кафета на ден – сутрин и следобед. Може да приемат без ограничения всички видове чай, без черен и зелен.


„Жените могат да спортуват, освен ако бременността не е патологична. Има специална йога за бременни, плуване. Може да карат и колело, но по равна повърхност, а не по планинска. Фитнес с натоварващи коремната преса упражнения е добре да не се практикува“, съветва д-р Иванова.

 

Бременност и спорт


За правилно развитие на бебето е необходимо да се приемат и витамини, които не могат да се осигурят с храната


„Най-важна е фолиевата киселина (витамин B9). Приемът ѝ е добре да започне още преди зачеването или веднага щом жената разбере, че е бременна. Тя трябва да се дава като добавка, много трудно се запазва в храните, които приемаме (спанак, грах, броколи, овесени ядки), защото лесно се разрушава от светлина, топлина и термична обработка“, изтъква акушер-гинекологът.


Липсата на достатъчно фолиева киселина може да забави развитието на зародиша, на мозъка му, има риск от дефекти на невралната тръба, особено спина бифида.


През бременността се препоръчва и прием на витамин Д3. Недостигът му може да доведе до нарушения в скелетното развитие на плода, рахит, имунен дефицит.


Йодът е друга съставка, която е много важна за бременните, дори и в малки количества. Неговият дефицит може да се отрази на образуването на щитовидните хормони.


За правилно протичане на бременността са необходими и омега-3 мастни киселини (за развитие на сърцето, имунната система, мозъка на бебето), както и витамин Е в малки количества.

 

 

 

 


„На моите пациентки препоръчвам „Огестан“. Препаратът съдържа всички необходими витамини за бременната в точното количество: 400 μg фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, от които 200 DHA, витамин Д3 - 5 μg, йод – 150 μg, витамин Е - 10 μg“, споделя д-р Иванова.


Тя допълва, че на пазара се предлагат много комбинирани витамини за бременни, но от някои се качват доста килограми. От „Огестан“ не се пълнее, апетитът на бременните не се повишава, може да се пие до раждането.


*д-р Елица Иванова приема пациенти в 17 ДКЦ - София.

 

Коментари