Публикация

Оксидативен стрес и диабетна полиневропатия

Оксидативен стрес и диабетна полиневропатия

Дори при добър контрол на кръвната захар може да се стигне до появата на диабетна полиневропатия. Една от хипотезите за появата на това увреждане на периферната нервна система при пациентите с диабет от втори тип е оксидативния стрес.

 

Обичайно клетките в човешкия организъм са способни да балансират продукцията на оксиданти. Те се появяват в следствие на производството на кислород и се наричат също така свободни радикали. При определени обстоятелства,

 

тяхното ниво се повишава и се стига до оксидативен стрес

 

Той води до увреждане на клетките и възникване на заболяване. Много фактори могат да предизвикат излишък на оксиданти:

 

  • Психологичен стрес;
  • Повишена радиация;
  • Токсични вещества като цигарен дим;
  • Прекалено дълго излагане на слънчеви лъчи;
  • Различни метаболитни процеси;

 

Съществуват редица витамини, ензими и минреали, които защитават организма от оксидативния стрес. Сред тях е алфа-липоевата киселина. Тя представлява мощен антиоксидат, който се синтезира в малки количества в човешкия организъм. Ето защо е необходимо нейното допълнително набавяне. Най-често тя се съдържа в храни като, спанак, брокили, грах, брюкселско зеле, моркови, картофи, пилешкото и телешкото месо. Тук обаче има проблем – киселината се усвоява трудно и бавно, тъй като бързо се разгражда от стомашните ензими. Ето защо лекарите препоръчват набавянето й чрез хранително добавки.

 

Най-голям опит с алфа-липоевата киселина има при лечението и профилактиката

 

на диабета и по-специално на диабетната полиневропатия. Тя има няколко основни функции:

 

  • Подпомага изгарянето на глюкозата
  • Подобрява инсулиновия и глюкозния метаболизъм
  • Стимулира производството на антиоксиданта глутатон, който подпомага детоксикацията на организма.
  • Възстановява нивата на витамин С и витамин Е
  • Подобрява липидния профил

 

Д-р Вълчо Хайденов, невролог от УМБАЛ „Каспела“ в Пловдив препоръчва алфа-липоевата киселина да се приема с хранителната добавка „Алфалипомакс“. Тя сдържа и витамини от групата на В, които също са важни за профилактиката и лечението на диабетната полиневропатия.

 

За правилната терапия на това заболяване лекарят съветва да има задължително добър контрол на кръвната захар. По отношение на профилактиката е необходимо всички пациенти с диабет да се самонаблюдават за наличието на симптоми, като болки, тръпнене и мравучаке в краката. Броят на хората с диабет, които развиват диабетна полиневропатия е огромен. Става въпрос за повече от 60% от диабетиците. 

 

„Хубаво би било тези пациенти да имат малко по-чест досег с невролозите. Ранното откриване на белезите на увреждане на периферната нервна система биха могли да забавят по-тежките последици за периферните нерви“, казва д-р Найденов.

Коментари