Публикация

Световен ден за борба с рака – чуйте специалистите!

Световен ден за борба с рака – чуйте специалистите!

4 февруари е обявен за Световен ден за борба с рака. Целта на инициативата е да се привлече вниманието към проблемите, свързани със злокачествените заболявания, да се търсят решения и да се повиши информираността на широката общественост.


Според данни на Световната здравна организация 

 

съществуват повече от 100 различни онкологични заболявания

 

– всяко със специфични нужди от висок професионализъм и познания, лечения, способи, а дори и хитрост, за да бъде победен. Статистиката сочи, че на всеки 9 секунди някой някъде чува диагнозата „рак“. Очакванията са до 2035 г. случаите да се удвоят, а около 40% от хората да бъдат засегнати от болестта в някакъв момент от живота си.


Кои са едни от най-честите онкологични заболявания на нашето съвремие и какво съветват специалистите?


Едно от най-честите онкологични заболявания в коремната кухина, което е и най-тежкото и най-сложното за лечение, е рак на панкреаса, казва проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробна-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Той подчертава, че медицината е получила сериозно развитие в последните години, а хирургията е станала много агресивна и такива тумори, които в миналото са се смятали за иноперабилни, сега се оперират.


Началникът на Клиниката по ендоскопска хирургия полк. доц. Пламен Иванов споделя, че през последните години забелязва нарастване на честотата на карцинома на дебелото черво и намаляване на възрастта, в която се изявява: „Вече имаме пациенти на по 20 и няколко години, 30-годишни. 40-50 годишните са масов случай. До преди 10-15 години тенденцията не беше такава“.


Ако говорим за чернодробно засягане от онкологични заболявания, разбира се, най-чести са чернодробните метастази от различни интра-абдоминални тумори. Сред първичните заболявания на черния дроб, обаче, доминира чернодробният рак, известен като хепатоцелуларен карцином. Хирургичното лечение е водещо, стига пациентите да покриват критериите за резектабилност. През последните години основна роля имат лапароскопските чернодробни резекции, тъй като не засягат колатералното кръвообращение на черния дроб, особено важно при циротична трансформация. При пациенти с тежка чернодробна декомпенсация при спазване на строги критерии за стадия на тумора лечебна методика на избор е и чернодробната трансплантация, коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия.


Проблемът при белодробния карцином е, че като цяло късно дава симптоми

 

Той се развива вътре в белодробния паренхим, където няма рецептори за болка. Докато не стане достатъчно голям, не може да даде някакви симптоми от притискане т.е. да води до кашлица, до задух, които са най-честите симптоми. Така че той остава доста дълго време асимптомен, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.


Не по-маловажен се оказва ракът на ендометриума при дамите

 

и в областта на гинекологията. Това е най-честото злокачествено заболяване при нежния пол. Засяга предимно жените в менопаузата и първите симптоми, ако въобще можем да говорим за такива, са кървене в областта на гениталиите в периода на менопаузата. Когато една жена в менопаузата получи кървене, тя трябва веднага да се консултира в акушер-гинеколог. Обичайната процедура е пациентката да бъде приета в болница и да бъде извършено т.нар. пробно сепарирано абразио или хистероскопия – по-съвременният метод, казва проф. Стефан Ковачев, ръководител на Клиниката по обща и онкогинекология.


Най-честото онкологично заболяване в областта на УНГ-болестите е карциномът на ларинкса

 

Характеризира се с поява на дрезгав глас до пълно спадане на гласа, а при авансирали случаи се наблюдава поява на задух. Заболяването е по-често срещано при хора с вредни навици – тютюнопушене, прием на алкохол. Карциномът на ларинкса има относително бавно развитие и бавно метастазира. Това позволява успешно лечение със задоволително запазване на гласовата функция при навременно диагностициране, коментира проф. Венцислав Цветков, ръководител на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”.


Карциномът на простатната жлеза и на пикочният мехур са най-честите онкологични заболявания в урологията

 

Карциномът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжа след карцинома на белия дроб и петата най-честа причина за смърт в световен мащаб. Карциномът на простатата, в началните си стадии, протича безсимптомно или се проявява със симптоми от страна на долните пикочни пътища – често уриниране, изтъняване и/или прекъсване на струята, чувство за недоизпразване на пикочния мехур след уриниране, никтурия, които, обаче, се срещат и при други чести заболявания на долния уринарен тракт - доброкачествената

простатна хиперплазия, стриктура на уретрата и други, пояснява проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия.


Туморите на пикочния мехур, както и останалите онкологични заболявания на пикочо-половата система, и в България показват постоянна тенденция за увеличаване, отчита ръководителят на Клиниката по обща урология проф. Светослав Николов. По думите му, основният и най-чест симптом, понякога и единствен, е хематурията – наличие на кръв в урината. Характерна особеност на хематурията при тумори на пикочния мехур е липсата на болка и други симптоми. Наличието на безформени съсиреци, често уриниране, парене, болка и гной в урината се наблюдават късно и са признак на напреднал стадий на заболяването.


Карциномът на млечната жлеза при жените може да протича безсимптомно в продължение на месеци

 

и да бъде открит случайно на скринингов мамографски преглед. Най-честите клинични симптоми, които насочват пациентката за преглед, са опипваща се туморна формация и понякога и уголемени подмишични лимфни възли, а по-рядко кръвенист секрет от зърното или промени на кожата на гърдата, казва и проф. Георги Байчев – онкогръден хирург.


Най-честите злокачествени заболявания в областта на хематологията са лимфомите

 

По думите на проф. Юлиан Райнов, ръководител на Клиниката по хематология, и двата основни вида – болестта на Ходжкин и голямата група неходжкинови лимфоми, могат да бъдат успешно диагностицирани, лекувани и излекувани. Освен стандартната химиотерапия се използват моноклонални антитела, нови молекули, които блокират растежа и унищожават туморните клетки. Съвременната терапия е напълно достъпна и се използва широко за лечение на пациентите у нас.


Малка, незарастваща раничка в областта на лицето в 60% от случите е симптом за базалноклетъчен карцином

 

Той може да има различни разновидности – може да изглежда като зачервено петно или възелче, коментира доц. Весел Кантарджиев, ръководител на Клиниката по дерматология.


Най-честото онкологично заболяване в областта на костите и меките тъкани е саркомът

 

А болката е водещият симптом пациентът да потърси лекарска помощ. Никога не можем да говорим за 100-процентова превенция, но воденето на балансиран и здравословен начин на живот би дало много в тази насока. В голяма част от случаите става въпрос за генетична предизпозиция, коментира проф. Неделчо Цачев, ръководител на Катедра „Ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и рехабилитация”.


Всички специалисти са категорични, че редовната профилактика снижава риска от развитие на тези заболявания!!!

 

Коментари