Публикация

Има решение за риска от фрактури при възрастните

Лекарите са установили, че при възрастните хора значително намалява силата на бедрените мускули, които имат ключова роля за подвижността и стабилността.


Това означава, че дори без сериозна остеопороза възрастните могат да паднат лошо и да получат фрактура. Най-тежки са  бедрените счупвания, защото част от пациентите загиват в рамките на 1 г. след инцидента, а от оцелелите половината са трайно инвалидизирани.

От няколко години в България е достъпен медикамент, който се използва успешно по света от около 20 г. за превенция на паданията и фрактурите -  алфакалцидол. Този препарат е аналог на D-хормона, благодарение на който калцият минава от червата в кръвта и след това в костта.

Алфакалцидолът „заобикаля” бъбрека и действа успешно дори при хора с намалена бъбречна функция. Само 1 микрограм алфакалцидол на ден редуцира броя на паданията с цели 54%. Това е в резултат на подобряването на мускулната активност. Препаратът действа комплексно и на костната обмяна – ограничава разграждането на костите и подпомага изграждането.

Клиничните проучвания показват и противоболков ефект на алфакалцидола при пациенти със счупвания на прешлените, както и с ревматоиден артрит и засягане на колянната става.

Продължителната терапия с 1 микрограм алфакалцидол дневно се понася много добре от пациентите. В общия случай не е необходим допълнителен прием на калциеви препарати. Това се налага само при пациенти с ниско телесно тегло и недостатъчно хранене.

Коментари