Публикация

Витамини за бременни - кои задължително се приемат на таблеткa

Витамини за бременни - кои задължително се приемат на таблеткa

Д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог, Медицински център „Лора“ – София:


С установяването на бременността наред с голямото вълнение започват и безпокойствата – всяка жена си задава въпросите дали правилно се е хранила и как трябва да се храни оттук нататък, какви препарати и витамини да приема, от какво да се въздържа.


Фолиевата киселина (В9) е витаминът, който намалява драматично, с над 70%, риска бебето да развие спина бифида

 

(дефект на невралната тръба). Това вече е добре известен факт и повечето жени са информирани, че трябва да го приемат. За да бъде действително толкова занижена опасността обаче, още по-добре е фолиевата киселина да почне да се приема преди зачеването. Човешкият организъм не може я да синтезира. Витамин В9 се съдържа в някои храни – броколи, боб, спанак, марули, черен дроб, но трудно се запазва в тях след термична обработка. Ето защо е препоръчително да се взема като добавка.


За правилното развитие на плода в утробата от изключително важно значение са и омега-3 ненаситените мастни киселини

 

Д-р Вяра Джонгова
Д-р Вяра Джонгова

Те имат пряко отношение към провеждането на нервните импулси и развитието на мозъчните функции (запаметяване, възпроизвеждане на информация).


Ценен в периода на бременността е йодът. Недостигът на този микроелемент може да доведе до проблеми в нервно-психическото развитие на малкото дете. Той трябва да се приема във вид на добавка, защото България е район на йоден дефицит.


През бременността се препоръчва и прием на витамин D3. Липсата му крие рискове от нарушения в скелетното развитие на плода, костни деформации.


Една част от бременните казват: аз не искам да приемам абсолютно нищо, ще си го набавям с храната. Но храната днес, доста индустриализираното отглеждане на зеленчуци не осигурява необходимите количества от витамини и микроелементи.

 

Други жени пък от ден първи решават, че ще пият витамини, микроелементи, защото имат повишени нужди от тях. Истината е някъде по средата.


Разумното, рационално хранене осигурява добър, макар понякога недостатъчен баланс в организма

 

Ние, специалистите, сме против поголовното даване на комбинирани мултивитамини и препарати още от самото начало на бременността. Правилно е на всяка жена да се предписва това, от което нейният организъм се нуждае.


Има препарати, които съветваме жените да приемат през цялата бременност, а има и такива, които могат да се вземат за кратък период и то само по определени показания.


Много добре балансиран препарат, в който са включени само необходимите и липсващи в менюто вещества, е „Огестан“

 

 

 

 

В него се съдържат фолиева киселина, омега-3 ненаситени мастни киселини, витамин D3, йод и витaмин Е. Уникалната комбинация от елементи гарантира доброто здраве на бъдещата майка и нейното дете.


Препоръчително е продуктът да започне да се приема преди зачеването, през цялата бременност, както и по време на кърменето. Дозата e по 1 таблетка дневно.

 

Огестан - всичко необходимо за бременната и нейното бебе


В много случаи наред с някаква предшестваща терапия за забременяване се включва и „Огестан“ като елемент от лечението.

Коментари