Публикация
МЗ пусна за обсъждане Проект на Наредба за хигиената на храните
Министерството на здравеопазването публикува проект на Наредба за хигиената на храните. Той е съвместен документ на министъра на земеделието, храните и горите и министъра на здравеопазването за хигиената на храните. Обявеният от ведомството период за обществено обсъждане е от 4 февруари до 5 март 2021 г.
Наредбата е създадена, съгласно публикувания нов Закон за храните. Целта е да се гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, както и че на пазара не се предлагат храни, които са опасни за здравето на човека.
Проектът регламентира общите и специфичните хигиенни изисквания
Документът определя общите хигиенни изисквания към обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, специфичните изисквания при транспорт на храни, както и изискванията към условията за производство, преработка и дистрибуция на храни.
Проектът на наредба следва структурата на действащата в момента Наредба 1 за хигиената на храните, като са добавени или допълнени някои разпоредби с цел допълване на общите изисквания към обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни по отношение на проектирането и изграждането на сградите и помещенията, водопроводните и канализационните инсталации на обектите, осветлението в обектите, отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, както и качеството на водата с която се захранват обектите.
Цялата Наредба – в прикачения файл.
Коментари