Публикация

Какво представлява артроцентезата?

Какво представлява артроцентезата?

Ако ставата е болезнена, подута, зачервена или има ограничен обем на движение, лекарят може да препоръча използването на игла и спринцовка за отстраняване на течност от засегнатата става. Отнемането на течност може да облекчи симптомите и да помогне при диагностицирането. Медицинският термин за всяка процедура, която премахва течност, въздух или друго вещество от област на тялото на човек, се нарича аспирация. Когато игла и спринцовка се използват за аспирация на течност от ставата, тя може да се нарече артроцентеза или аспирация на ставите. Подобна процедура, която включва аспирираща течност от бурса, се нарича бурсална аспирация. В тази статия се обсъждат както ставни, така и бурсални аспирации, кога се препоръчват, какво се случва по време на тези процедури, потенциални рискове и възстановяване, и как извлечената течност може да бъде анализирана за диагностични цели.

 Аспирация на ставата (артроцентеза)

Артритът, инфекцията и нараняванията на ставите са свързани с възпаление и подуване на ставите. Това подуване възниква, когато излишна течност се събира в ставната капсула. Ставна капсула осигурява полупропускливо уплътнение около ставата. Здравият, еластичен, външен слой на ставната капсула е направен от влакнести, гъвкави тъкани. Вътрешният слой на капсулата е направен от деликатна мембрана, наречена синовиална мембрана или синовиум. Синовиалната мембрана произвежда вискозна, хлъзгава течност, наречена синовиална течност (ставна течност). Синовиалната течност, съдържаща се в ставната капсула, смазва ставата. По време на артроцентеза иглата трябва да премине през външния слой и вътрешната мембрана на ставната капсула (артро означава става, а центеза означава хирургична пункция). Артроцентезата обикновено се извършва на коляното, но може да се направи на всяка става, като тазобедрената става, лакътя и кокалчето на палеца на крака (първата метатарзофалангеална става).

 Аспирация на бурса

Бурситът е възпаление на бурса. Възпалението може да накара бурсата да се запълни с излишна течност и да набъбне многократно в сравнение с нормалния си размер. Бурсата е мъничка, хлъзгава торбичка, която обикновено съдържа само една-две капки течност. Здравата бурса улеснява движението на ставата, като осигурява тънка възглавница и намалява триенето между костите и меките тъкани, като кожата или лигаментната тъкан. Бурсата е направена от синовиална мембрана (същия тип тъкан, която изгражда вътрешната обвивка на ставата) Синовиалната мембрана произвежда течността (синовиалната течност), съдържаща се в торбичката. По време на аспирация на бурсата, игла преминава през синовиума на бурсата. Бурсалната аспирация се извършва най-често при бурси в коленете и лактите.

 Причини за артроцентеза или бурсална аспирация

 Лекарят ще препоръча отстраняване на излишната течност от ставната капсула или бурса по една или комбинация от причини: за да се получи информация, необходима за поставяне на диагноза, за облекчаване на налягането и за облекчаване на болката и дискомфорта или за подготовка на ставата или бурсата за терапевтично лечение инжекция.

1.       За диагностика

 Цялостното здраве на ставата или бурсата може да се отрази в съдържащата се в нея течност. Течността, събрана по време на аспирацията, може да бъде анализирана, за да помогне при диагностицирането. Лекарят може да назначи анализ на течности, ако подозира или иска да изключи:

- Инфекция в засегнатата става или бурса

- Разстройство на ставите, като подагра, псевдоподагра или ревматоиден артрит

- Кървене в ставното пространство, причинено от травматично увреждане

Лекарят може да извърши визуален и физически анализ на пробата в кабинета. Пробата може също да бъде изпратена в медицинска лаборатория за допълнителен анализ за инфекциозни материали и състав. Докладите от анализа, заедно с информация от прегледа на пациента, могат да помогнат на лекаря да постави диагноза и да определи курс на лечение.

2.       За намаляване на болката

 Хората, които имат умерено до тежко подуване, могат да почувстват незабавно облекчаване на болката след аспирация на течност в ставата или бурсата. В допълнение към облекчаване на болезнения натиск, аспирацията може да намали сковаността на ставите и да подобри обхвата на движение на ставата. Ако диагнозата вече е установена, лекарят може да аспирира болезнено подута става само за подобряване на комфорта на пациента. Например, ако пациентът има подуто коляно от остеоартрит и няма признаци на инфекция или други проблеми, лекарят може да извърши артроцентеза и да изхвърли течността, вместо да я изпрати в лаборатория за анализ.

3.       Подготовка за терапевтична инжекция

 Лекарят може да извърши артроцентеза или аспирация на бурса, преди да приложи терапевтична инжекция, като кортизон, хиалуронова киселина или богата на тромбоцити плазмена инжекция. В тези случаи вече е поставена диагноза и излишната течност може или не може да причинява видимо подуване и / или дискомфорт на пациента. Отстраняването на излишната течност може да увеличи ефективността на инжектирания материал. Премахването на излишната течност също помага да се гарантира, че добавянето на инжектираното лекарство към ставата или бурсата не допринася за излишното налягане и дискомфорт.

Когато Артроцентезата или бурсалната аспирация не са подходящи

 Повечето хора могат да се подложат на артроцентеза или аспирация на бурса. Лекарят може да реши да не извършва процедура, ако пациентът има:

- Кожна инфекция или рана в мястото на инжектиране

- Някои нарушения на кървенето

- Остра фрактура

- Инфекция на костна тъкан (остеомиелит)

Инфекциите предизвикват безпокойство, тъй като инфекциозните бактерии могат да се разпространят при преминаване на иглата през кожата и други тъкани.

 Лекари, които извършват артроцентеза и аспирация на бурса

Ортопедичните хирурзи са лекари, които  специализират в мускулно-скелетните проблеми и могат да извършват артроцентеза и аспирации на бурса. Обучените ревматолози, семейни лекари, лекари по вътрешни болести и лекари по спешна медицина също могат да извършат процедурата. Ако засегнатата става е изкуствена става, като сменена става на коляното или тазобедрената става, трябва да се направи консултация с ортопед, който е запознат с протезната анатомия.

В офиса или в болница

Много процедури за артроцентеза и аспирация на бурса могат да се направят в лекарски кабинет. Процедурата може да се направи в болница или хирургичен център, ако се изискват определени медицински образни инструменти или обща анестезия. Например: Може да са необходими рентгенови лъчи в реално време (флуороскопия), за да се подпомогне поставянето на иглата, ако ставата или бурсата са особено трудни за достъп с игла. Общата анестезия може да е подходяща, ако пациентът (например малко дете) не може да остане неподвижен и отпуснат, докато иглата се вкарва в ставата или бурсата. Използването на обща анестезия е рядко.

Процедура на ставнаспирация

 Когато лекарят направи оценка на подутата става на пациента, той или тя може да препоръча незабавно да се извърши процедура, наречена ставна аспирация или артроцентеза. В други случаи процедурата ще бъде насрочена за по-късно и може да се наложи пациентът да направи подготовка.

 Тази страница прави преглед на основните препарати и предоставя поетапно описание на артроцентезата.

 Аспирацията на излишната течност от бурса (в случаите на бурсит) включва подобни препарати и стъпки.

 Подготовка за аспирация на ставите (артроцентеза)

 Игла и спринцовка се използват за аспирация на излишната течност от ставата. За ограничаване на болката и дискомфорта може да се използва местна упойка. Преди да се проведе процедурата, пациентът трябва да каже на лекаря, ако:

- Вземате всякакви лекарства, включително лекарства без рецепта и билкови добавки

- Имате алергия към лекарства, латекс или анестезия

- Имате някаква инфекция или нарушение на кръвта или кървенето

- Има или може да сте бременна

- Някои пациенти, които приемат разредители на кръвта или антикоагуланти, могат да бъдат помолени да спрат приема на тези лекарства в дните, водещи до артроцентеза. Други пациенти могат да продължат да приемат тези лекарства, но ще трябва да дадат малко допълнителна грижа на аспирираната става, като например прилагане на директен натиск върху мястото на иглата и почивка на ставата за малко по-дълго от нормалното. Пациентите, които ще бъдат подложени на обща анестезия, и тези, чиято течност в ставите ще бъде изследвана за нива на глюкоза, може да се наложи да гладуват преди артроцентезата. Пациентите може също да попитат своите лекари дали способността им да шофират или да изпълняват други основни задачи ще бъдат засегнати в часовете след процедурата.

Артроцентеза стъпка по стъпка

 Когато се извършва в лекарския кабинет с местна упойка, артроцентеза или аспирация на бурса може да отнеме само 5 до 10 минути. Процедурата може да отнеме повече време, ако се използват медицински изображения (за да се осигури точно поставяне на иглата) или обща анестезия. Стъпките към артроцентеза с аспирация са описани по-долу.

Пациентът е помолен да седне или да легне в удобна поза и осигурява на лекарят лесен достъп до ставата. Например, при аспирация на коляното, пациентът е помолен да се отпусне с изпнат крак или под лек ъгъл. Ако коляното е под ъгъл, под коляното може да се сложи кърпа за опора. Лекарят ще използва писалка, за да маркира мястото, където трябва да се направи пункцията с иглата. Кожата около мястото на пробиване на иглата се почиства старателно.

 Медицинско изобразяване, като ултразвук, флуороскопия или компютърна томография (КТ), може да се използва за локализиране и визуализиране на засегнатата ставна капсула (или бурса). Изображение на мишената на иглата ще бъде проектирано на екран, за да го види лекарят. Въпреки че използването на медицински изображения не винаги е необходимо, това може да помогне на процедурата да протече по-гладко и да доведе до по-успешни резултати Флуороскопия или компютърната томография (КТ) обикновено се използват, ако ставата или бурсата, които се аспирират, са дълбоко под повърхността на кожата, като  тазобедрена става или раменната става. Може да се инжектира анестетик, като лидокаин, или върху кожата да се напръска локално етилов хлорид. Понякога се използват както инжекционен анестетик, така и локално средство. Не е типично да се използва обща анестезия или успокоително по време на артроцентеза. Те могат да бъдат препоръчани, ако аспирираната става е дълбока, като тазобедрена става и / или ако пациентът е тревожен или не може да остане неподвижен и отпуснат за процедурата. След като зоната бъде обезболена, лекарят ще насочи иглата в засегнатата става или бурса. Иглата ще има прикрепена спринцовка. Когато лекарят дръпне буталото на спринцовката, спринцовката ще се напълни с течност. Ако аспирацията трябва да бъде последвана от терапевтична инжекция - като инжектиране на кортизон - тогава иглата ще остане в ставата, докато спринцовката, съдържаща ставната течност, се отделя внимателно и се поставя нова спринцовка, пълна с лекарства. След това лекарството се инжектира в ставата. Иглата се изтегля и зоната се превързва. Процедурата може да е неудобна, но този дискомфорт трябва да е краткотраен. След като завърши, пробата от ставна течност (синовиална течност) може да бъде подложена на анализ. Пациентът и доставчикът на здравни услуги могат да имат последваща комуникация относно лабораторните резултати, диагнозата и плана за лечение.

Възстановяване след артроцентезата и потенциални рискове

 Процесът на използване на игла и спринцовка за отстраняване на течност от ставата, наречен артроцентеза или аспирация на ставите, отнема кратко време за възстановяване. Въпреки че се счита за общо безопасна, нискорискова процедура, могат да възникнат проблеми.

Тази страница описва какво се очаква по време на възстановяването на артроцентезата, както и потенциалните рискове и усложнения, включително кога да се обадите на лекар.

Възстановяване на аспирация от бурса, рискове и усложнения

 Много от концепциите, обхванати на тази страница, се отнасят и за аспирацията от бурса. Подобно на артроцентезата, аспирацията на бурса е нискорискова процедура, от която повечето хора се възстановяват бързо. Доставчиците на здравни услуги могат да съветват отделни пациенти въз основа на техните специфични процедури и уникални здравословни обстоятелства.

Възстановяване на артроцентезата

 Докато някои пациенти могат да възобновят дейностите непосредствено след артроцентезата, на други може да се каже да дадат почивка на засегнатата става  между 4 и 24 часа. На тези пациенти може да се наложи друго лице да ги откара вкъщи след процедурата. Местните анестетици, като лидокаин, обикновено отминават за 2 до 4 часа, така че пациентите може да почувстват нарастване на болката малко след излизане от лекарския кабинет. Обичайно е да имате лека болезненост за ден-два след процедурата. Пациентите трябва да попитат лекарите си дали е добре да се приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства или други лекарства, които се продават без рецепта. В зависимост от обстоятелствата, лекарят може да препоръча периодично изстудяване на засегнатата става и увиването й с превръзка, за да се предотврати повторно подуване.

Рискове и усложнения на артроцентезата

Най-честият страничен ефект, свързан с артроцентезата, е временният дискомфорт в ставите. Други по-рядко срещани рискове включват:

- Иглата може да остърже или пробие хрущяла на ставата.

- Кожата може да се обезцвети поради кървене под кожата.

- Излишната кръв може да попадне в ставната капсула.

- Пациентът може да има алергична реакция към упойката.

- Пункцията с иглата може да въведе кръв или инфекция в ставната капсула.Експертите предполагат, че инфекцията се случва при по-малко от 0,01% от пациентите, които се подлагат на ставни инжекции

- Кожата може да реагира на антисептиците, използвани за почистване на кожата или лепящата превръзка, приложена след процедурата.

 В допълнение към тези рискове, пациентите трябва да имат предвид, че е обичайно течността да се натрупва отново и подуването да се върне след ставна аспирация.

Кога да се свържете с лекар

Сериозни усложнения след артроцентеза са редки. Незабавно се обадете на лекар или друг доставчик на здравни услуги, ако се случи някое от следните:

- Умерено до екстремно повторно подуване

- Обезцветяване или обрив около мястото на инжектиране

- Висока температура

- Кървене или изпускане от входната точка на иглата

- Умерена до силна болка - леката болка и болезненост са нормални, но трябва да се съобщава за болка, която не се контролира адекватно с болкоуспокояващи.

За повечето пациенти артроцентезата е безопасна и безпроблемна процедура. Това е бърз и рентабилен начин за получаване на ставна течност за диагностична оценка и лечение на подуване. По същия начин аспириращата течност от бурса е широко приет начин за диагностика или изключване на съмнение за бурсална инфекция и лечение на бурсит.

Диагностика чрез анализ на синовиалната течност

 Анализът на течността от ставата или бурсата може да помогне на лекаря да идентифицира основната причина за възпаление и подуване. Това може да бъде важна стъпка, за да се помогне за изключване или подкрепа на диагнозата подагра, ревматоиден артрит, инфекция или друго състояние. Лекарят ще реши какви видове анализи на течности трябва да се правят въз основа на симптомите на пациента и здравната история. По-долу са описани четири често срещани типа течни анализи.

1.       Физически и визуален преглед

Пробата на синовиалната течност ще бъде проверена за определени характеристики. По-долу са дадени някои характеристики, които могат да бъдат оценени, преди да се направи по-научен анализ. Обемът на течността може да е по-голям от нормалния. Ставите и бурсите обикновено съдържат много малки количества синовиална течност - понякога по-малко от 1 ml в зависимост от размера на ставата. Възпалената става или бурсата може да съдържа няколко пъти повече от нормалното количество течност. Вискозитетът може да бъде намален. Нормалната синовиална течност е вискозна и често се сравнява с яйчен белтък. Възпалението може да доведе до по-малко вискозна синовиална течност. Цветът и яснотата могат да варират. Нормалната синовиална течност е бистра и безцветна или със сламенен цвят. Ненормалната течност може да изглежда мътна, непрозрачна и / или различно оцветена. Например, мътна течност може да означава инфекция, а розова или червеникава течност може да показва наличие на кръв. Вариациите в обема, вискозитета, цвета или бистротата на течността могат да показват необходимостта от допълнителни лабораторни тестове.

2.       Микроскопски анализ

 Специално обучен лаборант ще подготви проба от синовиална течност и ще я изследва под микроскоп за кристали, брой на белите кръвни клетки, микроорганизми и възможни необичайни черти. Кристалите не се виждат в нормалната синовиална течност. Наличието на кристали на пикочна киселина в синовиалната течност показва подагра. Наличието на калциеви пирофосфатни кристали в синовиалната течност показва псевдоподагра. (Обучен лаборант може да определи вида кристал по неговия размер, форма и как той пречупва светлината.) Броят на белите кръвни клетки, който е по-висок от нормалното, може да показва инфекциозен артрит, подагра или ревматоиден артрит. Например, резултатите, които показват повече от 50 000 WBC µL (бели кръвни клетки на кубичен милиметър), могат да показват бактериална инфекция. Микроорганизмите, обикновено бактерии, показват инфекция и понякога могат да бъдат открити под микроскоп и обикновено това може да бъде проверено с културно изследване. Броят на червените кръвни клетки може да бъде висок след травматично увреждане и леко повишен при пациенти с остеоартрит. Те могат също да присъстват, ако пациентът има нарушение на кървенето, като хемофилия. Възможно е да се открият кристали на пикочна киселина и микробиота в една и съща проба от ставна течност, което показва, че има подагра и инфекция

 

3.       Химичен анализ

Оценката на химичния състав на синовиалната течност може да бъде полезна за диагностика на артрит. Този анализ обикновено се прави от лаборант, който докладва резултатите на кабинета на лекаря. По-долу са дадени примери за често срещани видове химически анализ на синовиалната течност. Съдържанието на пикочна киселина може да бъде по-високо от нормалното за хора с подагра. Нивата на глюкоза, които са по-ниски от нормалното, могат да показват инфекция. Понякога се наблюдават и малко ниски нива на глюкоза при ревматоиден артрит. Лактат дехидрогеназата (LDH), ензим, който обикновено се намира в синовиалната течност, може да бъде на повишени нива при хора, които имат ревматоиден артрит, инфекциозен артрит или подагра. Нивата на протеини, които са по-високи от нормалното, могат да показват инфекция. Диагнозата, подкрепена с необичайни резултати от химически анализ, може да изисква допълнителни доказателства, като информация от кръвоизливи и физически преглед.

4.       Култури и оцветяване по Грам

 Бактериите и гъбичките обикновено не се наблюдават в здравата синовиална течност и тяхното присъствие показва инфекция. Микробиологични изследвания като култури и оцветявания по Грам могат да се извършват върху проби от синовиална течност за откриване и идентифициране на микроорганизми. Лекарят може да назначи други лабораторни тестове, които не са изброени по-горе, за да установи допълнително състава на течността и да помогне за поставянето или изключването на определени диагнози. Лабораторните тестове не са безпогрешни и лекарите не използват само резултатите от лабораторните тестове, за да поставят диагноза. По-скоро тези резултати се използват заедно с информация, събрана от физически преглед, анамнезата от пациента и други източници, като рентгенови лъчи. Резултатите обикновено са достъпни за пациентите в рамките на 1 до 3 дни. При спешна ситуация лабораторните тестове могат да бъдат ускорени и резултатите ще бъдат налични по-рано.

Коментари