Публикация

Представихме модерни тестове за бременни и деца на семинар

Представихме модерни тестове за бременни и деца на семинар

Застрашено ли е моето бебе от генетични аномалии? Това е въпросът, който все по-често си задават бременните жени, докато очакват своята рожба.

 

До скоро у нас отговорът на този въпрос беше труден, но през последните десетина години медицината предлага тестове, които го дават без никакъв риск от загуба на бременността.

 

Тестът открива широк спектър аномалии

 

Първият неинвазивен пренатален тест (НИПТ) – „Пренатест“ е разработен в Германия и позволява откриването на широк спектър генетични аномалии на плода още в ранна бременност. Сред тях са синдромите на Даун, Патау, Едуардс, както и дефекти, свързани с половите хромозоми.

 

Той беше презентиран от д-р Димитър Георгиев, собственик на NM Genomix, пред водещи гинеколози от Пловдив на семинар, организиран от МБАЛ „Медлайн“, където изследването е достъпно за бъдещите майки вече от половин година. Срещата се проведе в Alchemist Residence при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Специалистът  изтъкна, че тестът „улавя“ генетични мутации на плода, които хванати навреме осигуряват адекватно и рационално решение на проблема.  Извършването на изследването в лечебното заведение спестява на жените време и обиколки в различни клинични лаборатории.

 

За разлика от стандартните методи за диагностициране на подобни аномалии като амниоцентеза или хорион-биопсия, които крият известен риск от загуба на плода, "Пренатест" е напълно безопасен както за бебето, така и за майката. Докато при вече споменатите изследвания се налага вземането на проба от околоплодната течност или плацентата, то при „Пренатест“ е напълно достатъчно да бъде взета кръвна проба от майката, от чието кръвообращение се изолира ДНК-то на бебето. Технологията, базирана на ДНК анализ, установява с точност 99.8% наличието на изследваните генетични аномалии на плода.

 

Д-р Димитър Георгиев презентира още два иновативни теста

 

Участниците в дискусията бяха запознати и с други иновативни тестове. Тестът GeneSafe открива до 49 тежки генетични заболявания като вродени сърдечни деформации, разстройства на нервната система, епилепсия, муковисцидоза, бета таласемия, сърповидно-клетъчна анемия, глухота  и много други. Предлагат се 3 различни пакета – унаследен риск, възрастов риск и комбиниран. С помощта на GeneSafe възрастов риск могат да се идентифицират състояния, които биха били открити едва в напреднала бременност или при раждането, посочи д-р Георгиев.

 

BabyNext e постнатален тест, прави се на вече родените деца и освен от АГ специалист може да се назначи и от педиатър. Хубавата новина за родителите е, че някои от случаите на редки генетични аномалии подлежат на лечение след диагностицирането.

На медицинската общност бяха представени и най-авангардните бъдещи проекти в лабораторните изследвания – генетика в онкологията. Тестът Maintrac дава възможност за оценка прогреса на заболяването или чувствителност към химиотерапия.

 

Партньорството между МБАЛ „Медлайн“ и  NM Genomix във времето ще доведе до въвеждането на други иновативни тестове, свързани с персонализираната медицина, увериха собствениците доц. Невен Енчев и д-р Димитър Георгиев.

 

Коментари