Публикация

Кои витамини гарантират здравето на майката и бебето?

Кои витамини гарантират здравето на майката и бебето?

По време на бременността храненето е от изключително важно значение за здравето на майката и плода. То, наред с воденето на здравословен живот и редовите консултации, допринася в голяма степен за нормалното й протичане и за нейния благополучен изход – раждането на здраво и с нормално тегло бебе.


Може ли храната да осигури всичко необходимо за бъдещата майка и за развиващия се нов организъм

 

или трябва да се вземат витамини и специални добавки? По тази тема говори акушер-гинекологът д-р Гергана Коларова.


„Има пациентки, които твърдо смятат, че не е необходимо да се взимат витамини, че е достатъчно да се хранят здравословно. Истината е някъде по средата. Мисля, че не е разумно да се преувеличава ролята на зеленчуците и плодовете като сериозен източник на витамини, предвид консумацията им извън сезона. Това важи за всички“, подчертава д-р Коларова.

 


Тя изтъква, че вземането на витаминозна добавка пък в никакъв случай не освобождава бременната жена от ангажимента да се храни здравословно,да се откаже от вредните навици, ако има такива.


„Витамините имат своето място само и единствено точно като добавка към правилно хранене, правилен режим на живот“, смята специалистът.


Бебето взима от майката всичко, което му е необходимо


Друг е въпросът, какво тя ще му предложи в наличност в организма си като полезни вещества. Ако се създаде дефицит, той остава по-често за сметка на женското здраве. Бебето се развива, но за бременната има рискове.

 

Д-р Гергана Коларова
Д-р Гергана Коларова

„Майката е отговорна и за физическото, и за умственото развитие на детето, което започва от ембрионалния живот. Повечето витамини на пазара имат отношение към това детето да расте здраво. Малко от тях имат грижата за това и майката да се чувства по-добре, след като роди. Важно е тя да не се превърне в руина, да няма проблеми със зъбите, косата, ноктите.

 

Нужен е оптимален вариант, който да удовлетворява нормалния физиологичен растеж на бебето и освен това майката, след цялото изпитание, да остане здрава и пълноценна“, изтъква д-р Коларова.


Споделя, че

 

на пазара има продукт със състав, създаден специално да подпомогне вътреутробното развитие на бебето, но и здравето на майката

 


„Огестан“ е уникална комбинация от 5 незаменими съставки, в него са събрани основните необходими вещества, смята специалистът.


Продуктът съдържа:

  • фолиева киселина;
  • омега-3 мастни киселини;
  • минимални стойности на витамин D3;
  • йод;
  • витамин Е.


Как влияят отделните съставки?


Обикновено фолиева киселина се изписва в началото на бременността, но се препоръчва нейният прием да започне няколко месеца преди зачеването. Тя е много нужна и след раждането.

 

Фолиева киселина през бременността

 

„Доказано е, че тя силно намалява риска за развитие на малформации у ембриона, свързани с органите, които се формират от невралната тръба - гръбначен стълб, гръбначен мозък. Най-често това е спина бифида - непълно затваряне на прешлените на гръбначния стълб. Освен това фолиевата киселина намалява риска от хипертония, която би могла да се придобие по време на бременността. По-опасно е, когато хипертонията се появи във втория триместър и в съчетание с албумин в урината, тогава говорим вече за преекламсия“, пояснява д-р Коларова.


Витамин D3 запазва калция в оптималното количество и у плода, намалявайки риска от последващо заболяване - рахит, и у майката, запазвайки в нормални граници хормоните, свързани с щитовидната жлеза.


„Друга важна съставка на „Огестан“ е омега-3 мастната киселина. Съдържа и една изключително важна полиненаситена мастна киселина, DHA. Тя се концентрира върху клетъчната мембрана на определени мозъчни структури. Първата е ретината. Присъствието на омега-3 и на DHA в достатъчно количество създава условия за нормално развитие на ретината. Много от функциите на главния мозък започват да страдат, когато не е достатъчна DHA – нарушава се предаването на нервните импулси между невроните, появяват се проблеми с паметовите възможности“, посочва акушер-гинекологът.

 

 

 

 


Йодът е особено важен за щитовидната жлеза, за пълноценното умствено развитие на бебето.

 


Витамин Е пък стабилизира омега 3-мастната киселина, предпазва я от окисляване, и така влияе благотворно на бременността.


Препоръчително е приемът на „Огестан“ да започне преди зачеването и да продължи през цялата бременност, както и в периода на кърмене.

Коментари