Публикация

Д-р Ст. Константинов: Никой не е обявил тържествено закриването на болници

„Дава се отсрочка на болниците от една година с наредбата, която регламентира колко бройки легла трябва да има една болница. Това е истината, а не че някой от нас е обявил тържествено закриването на 50 болници от 1 ноември тази година”.


Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов пред Би Ти Ви.

По думите му това е изискването в Закона за лечебните заведения, според който до 1 ноември всички болници трябва да си подадат документите за пререгистрация.

„Тази наредба беше доста закъсняла. Ние я изменихме спрямо първичния й вид до някъде, но тези показатели бяха оставени”, поясни д-р Константинов.

Той отбеляза, че е провел разговори с ръководители на болници. Проблеми с броя легла имат три групи болници, които са основно специализирани - АГ, хирургия и очни болести. Здравният министър съобщи, че очните специалисти нямали нужда от толкова легла и това е породило идеята при тях да се извади част от лечението от болничния пакет към извънболничната помощ.

„В интерес на истината тези болници не тежат толкова много финансово на бюджета, както по-големите структури. Но ние говорим тук наистина за качество, и една година е повече от достатъчен период да си приведат дейността според изискванията”, посочи здравният министър.

„Водим интензивни преговори с финансовото министерство, трябват ни около 59 млн. лв., за да се разплатим с болниците за проведеното от тях интензивно лечение и хемодиализа”, каза още министърът. По думите му има проблем, защото бюджетът е орязан. Д-р Константинов декларира, че въпросът ще се реши само до няколко дни.

Коментари