Публикация

COVID-ваксини и алергия - трябва ли да се вземат лекарства преди имунизацията?

COVID-ваксини и алергия - трябва ли да се вземат лекарства преди имунизацията?

Дискусията за COVID-ваксините привлече близо 1800 медицински специалисти, които обсъждат наличната информация и своя личен опит в прилагането им. Като алерголог написах моето мнение по някои от въпросите, които публикувам и тук с идеята да съм полезна на повече хора.

 

Колко дни преди ваксинацията трябва да се спре терапията на хората приемащи имуносупресори - метилпреднизолон, циклоспорин, азатиоприн, циклофосфамид, хлорамбуцил, хлороквин и т.н., за да сме сигурни, че ваксината ще предизвика адекватен имунен отговор?

 

Пациентите на имуносупресия се смятат приоритет за имунизация. При предстоящо започване на имуносупресивна терапия се препоръчва приложението на ваксина за COVID-19 2 седмици по-рано. При невъзможност за спиране на терапията с кортикостероид в дози по-малки от 20 mg/дневно, ваксинацията не трябва да се отлага, т.к. прекъсването на терапията е фактор за влошаване на възпалението и риск от тежко протичане на COVID инфекция. При предстояща системна кортикостероидна терапия, при възможност, е желателно отново 2 седмици да се изчака след ваксинация. Всеки случай е уместно да се разглежда отделно в зависимост от състоянието и конктертната имуносупресивна терапия.

 

Има ли научни данни за алергия към ваксините на Pfizer и Moderna?

 

Вече има научни публикации за проявените алергичните реакции към ваксините за COVID на Pfizer и Moderna, механизмът на тежките реакции, в частност анафилаксиите, но изучаването им продължава и засега е трудно да се конкретизира.

 

Дали е по IgЕ-механизъм с вече налични IgE- антитела към полиетиленгликол при предишна среща с много съдържащи го лекарства, в това число антибиотици, инжекционни кортикостероиди, инхибитори на протонната помпа и други, или с участието на комплемента и производство на IgG и IgM, предстои да се докаже. Още повече, водещите специалисти в медикаментозната алергия искрено съжаляват за пропуснатата възможност за вземане постваксинално на кръв в рамките на няколко часа. По този начин се забавя възможността за определяне на маркерите на механизма на алергичните реакции. За нас, практикуващите, остава заостряне на вниманието към пациенти с предишни анафилаксии, а не като цяло алергични заболявания, разнищване на алергологичната анамнеза в посока на медикаментозна алергия, по-специално при системно приложение на медикаменти, и то от структурно различни групи, както и изключване на мастоцитоза като причина за анафилаксия.

 

Противопоказание за ваксиниране е алергия към полиетиленгликол, съставка във ваксината Comirnaty и на Модерна. Досега не се провеждаше тестуване за доказване на IgE-медиирани алергични реакции към полиетиленгликол, поне в България.

 

След първа доза от ваксината на Pfizer/ Biontech получих леко подуване на горна устна, но след поставяне на урбазон отзвуча. Да се прилжи ли същият подход след втора доза?

 

При следващата доза е добре да се изчака с Урбазона, по-добре е да се вземе Н1 и Н2-блокер. Урбазонът ще компрометира изграждането на имунния отговор.

 

Имам предшестващи леки алергични реакции към сулфонамиди и ужилване от инсекти, затова предпочетох да взема предварително Ролетра за 4 дни. Има ли смисъл от премедикация и каква преди втората игла? До днес 24 часа след апликацията нямам оплаквания, освен болка в мястото на убождането.

 

В описания случай не е необходима премедикация. Вземането на антихистамин преди ваксинация може да маскира започващи симптоми и на анафилаксия и разгръщането им по-късно, когато пациентът не е под лекарско наблюдение. По този начин се създава фалшиво усещане, че всичко е наред. По-добре пациентът с обременена алергологична анамнеза да изчака малко по-дълго след инжекцията - 60-90 минути там, където се провежда ваксинацията. Във случая първата доза е понесена добре, без алергична и странична реакция. Не е необходима премедикация преди втората инжекция. От онкологията е известно, че пациенти на терапия с таксани и платинени соли получават анафилаксия въпреки стабилната премедикация по протокол с антихистамини и кортикостероиди. Така че, при приложението на ваксини в досегашната дългогодишна практика в съответните ръководства за поведение при алергия към ваксини, не се препоръчва премедикация.

 

КЪМ ДИСКУСИЯТА >>>>

Коментари

Здравейте Д-р Мандаджиева, 2 дни след първата доза на ваксината получих сърбеж в очите,който продължи 30 дни,налага ли се да се отложи втората доза,имам преживяна анафилаксия от мидокалм.

Здравейте, д-р Лахтариева,

Не се налага да отлагате втората доза. Можете да вземете антихистамин 1 час преди ваксината, т.к. сте имали все пак накакъв симптом.