Публикация

Как ВМА се готви за третата вълна на пандемията от COVID-19?

Как ВМА се готви за третата вълна на пандемията от COVID-19?

Петте болници, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА), вече се подготвят, подобно на други европейски страни, за задаващата се трета вълна на пандемията от COVID-19.


Това обяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на здравния министър и представители на Националния оперативен щаб.


"Складовете ни са максимално заредени с лични предпазни средства от всякакъв характер, за да посрещнем нуждите за поне три месеца напред. Подобна е и ситуацията с медикаментите, които са необходими за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Ние вече имаме достатъчно опит в това отношение", заяви началникът на ВМА.


Провежда се щателна проверка на кислородните системи и профилактика на реанимационните апарати за обдишване

 

които не са заети в момента с пациенти.


"Най-важен е човешкият фактор. При нас огромната част от персонала се ваксинира, в това число и с втора доза. Имаме и много колеги, които преболедуваха заболяването, така че можем да кажем, че около 80% от персонала на ВМА е защитен. Не очакваме да имаме т.нар. медицински загуби от страна на нашия персонал или ако има такива, те ще бъдат съвсем минимални", подчерта проф. Мутафчийски.


Той поясни, че всички клиники, които доскоро бяха COVID-зони и в момента са се върнали към обичайната си дейност, поддържат постоянна готовност за трансформация в рамките на 48 часа и съответно пациентите да бъдат пренасочени към другите клиники.


"При нас вече са определени със заповед имената на хората, които ще бъдат командировани в тези клиники при нужда. Разполагаме със списъци с доброволци, които искат да участват в преодоляването на евентуална такава вълна, както и списък на военнослужещите – бойни санитари, които също да се включат. Така се готви Военномедицинска академия за посрещане на новата вълна", подчерта генерал-майор Венцислав Мутафчийски.


Той отправи призив към директорите на останалите лечебни заведения да затегнат редиците и да се подготвят за задаващата се нова вълна на пандемията. Другият апел е към гражданите –

 

това, че са разрешени различни неща, не означава, че са безопасни

 

В заключение отново обърна внимание на важността на индивидуалните защитни средства и тяхното правилно носене.

Коментари