Публикация

Електромиографията е важен скринингов метод за диабетиците

Електромиографията е важен скринингов метод за диабетиците

Диабетната полиневропатия е едно от най-честите усложнения на захарния диабет, което променя качеството на живот на пациентите. Представлява разнородна група от неврологични увреждания, които имат разнообразни клинични изяви. Социалните измерения на проблема също са значими, защото засягат много хора - както пациентите, така и членовете на техните семейства, които се грижат за тях. 

 

За жалост, усложнението все още се открива късно, а често е причина и за поставяне на диагнозата диабет на пациента, посочва водещият пловдивски ендокринолог д-р Вълчо Найденов от УМБАЛ „Каспела“. При установяване на диабет е важно да се мисли за последиците, които той може да предизвика. Има съвременни методи, които позволяват много точно да се прецени, какви щети е нанесъл диабетът на организма.

 

Уврежданията може да са необратими

 

С прогресирането на невропатията настъпват необратими структурни увреждания, а терапевтичните усилия трябва да бъдат насочени към най-ранните етапи от възникване на усложненията и дори към профилактиката на тяхната поява. Детайлно снетата анамнеза и данните от клиничния преглед дават възможност за подбор на подходящи допълнителни методи за диагностика и консултации. 

 

Електромиографията (ЕМГ) в този случай е изключително полезна като обективен, прецизен и високоинформативен метод за диагностика на периферната нервна система. Не случайно ЕМГ е скринингов метод за диабетна полиневропатия - още в субклиничния стадий, когато пациентът няма оплаквания. 

 

За поставяне на диагнозата се търсят и прояви на заболяването с изследване на сетивната функция посредством тестове с убождане, за разпознаване на топло и студено, за вибрация (128-Hz камертон), за натиск (с монофиламент) и снемане на рефлексите двустранно.

 

Как могат да бъдат предотвратени последиците

 

За предотвратяване на последиците пациентите могат да приемат активни субстанции, доказали своята ефикасност при диабетна невропатия. Те комбинират болкоуспокояващия си ефект с директно повлияване на невроналните увреждания – алфалипоева киселина (alpha-lipoic acid, известна още като thioctic acid) и витамините от група В.

 

Съществуват и препарати с комбиниран състав („АлфаЛипомакс“), които са удобство за пациентите, защото с приема на две капсули получават необходимата дневна доза от тези полезни вещества.

Коментари