Публикация

В Токуда спасиха бъбреците на двама пациенти с помощта на най-новото поколение робот Да Винчи

В Токуда спасиха бъбреците на двама пациенти с помощта на най-новото поколение робот Да Винчи

Млад мъж на 34 години и жена на 78 години с рак на бъбрека бяха оперирани в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с помощта на новоинсталирания хирургичен робот Да Винчи от последно поколение, който замени съществуващата система от предходна генерация.


Екипът на гр, началник на Отделението по урология, приложи прецизна органосъхраняваща хирургия

 

с която и двата оперирани бъбрека бяха запазени, а туморите бяха успешно отстранени. И двамата пациенти са медицински лица, които се довериха на опита и възможностите на екипа в Болница Токуда. Към момента възстановителния период при тях протича нормално и без проблеми.


Новият хирургичен робот отваря вратите за още по-минимално инвазивни и прецизни операции

 

които позволяват подобни интервенции да се извършват дори при по-големи тумори, при които практиката в предишни години налага пълно отстраняване на бъбрека. При младия мъж злокачественото образувание е с големина 9 см, а локацията добавя допълнително предизвикателство при хирургичното изпълнение. Въпреки това операцията е извършена отлично и завършва по план с частична нефректомия и запазване функционалната цялост на бъбрека. Освен по-бързото възстановяване, запазването на органа намалява рисковете за бъбречната функция в бъдеще - от значение за цялостното качество на живот на пациентите.


Технологичните предимства на новата платформа добавят ергономичност за хирурга, бързина на действията и подобрен достъп до оперативното поле

 

с помощта на усъвършенствани инструменти с увеличен обсег на работа и подобрена визуализация. Хирурзите имат повече възможности за минимално инвазивни действия, което намалява още повече хирургичната травма, а в случаи като тези - дава шансове за запазване на органа и по-пълноценен живот за пациента в дългосрочен план.

 

Екипът на доц. Давидов вече има над 350 извършени роботизирани операции от 2017 г., когато бе дадено началото на този вид хирургия в Болница Токуда.


Освен в областта на урологията, роботизираната хирургия се прилага активно и в гинекологията, гръдната хирургия и коремната хирургия в Болница Токуда.


Въпреки че пандемичната ситуация през изминалата година наложи предимно съсредоточаване върху COVID-19 и по един или друг начин ограничаване в развитието на останалите направления на медицината, включително свиване на разходите, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда продължава да бъде в полза на всички свои пациенти с технологични подобрения и ефективни съвременни решения за тях. В края на миналата година в лечебното заведение роботът Да Винчи беше подновен със своята най-нова версия - четвърто поколение роботизирана хирургична система Da Vinci Xi.

 

Коментари